Djelujte i preventivno
18

Kako prepoznati i ublažiti simptome želučane viroze kod djece

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Želučana viroza, poznata i kao gastroenteritis, često pogađa djecu i može izazvati niz neugodnih simptoma. Ova bolest se najčešće manifestuje mučninom, povraćanjem, proljevom i grčevima u stomaku.
Iako većina djece uspijeva prebroditi ovaj virus kod kuće uz adekvatan odmor i tople napitke, važno je obratiti pažnju na moguće komplikacije, posebno dehidraciju.

Iako specifičan tretman za želučanu virozu ne postoji, ključna je hidratacija. Preporučuje se davanje raznih napitaka, a važno je napomenuti da sama voda možda neće biti dovoljna. Tokom dehidracije, tijelo gubi važne elektrolite poput natrija, kalija i šećera, što dodatno naglašava potrebu za pravilnim nadoknađivanjem tekućine.

Prevencija igra značajnu ulogu u smanjenju rizika od želučane viroze. Učenje djece o pravilnom pranju ruku jedna je od ključnih mjera zaštite.

Redovno čišćenje površina koje se često koriste, kao što su stolovi i igračke, također doprinosi smanjenju širenja virusa. Pridržavanje pravila sigurnosti hrane, uključujući pranje voća i povrća te pravilno skladištenje namirnica, dodatno pomaže u smanjenju rizika od infekcija.

U slučaju pojave simptoma, preporučuje se da se posavjetujete s ljekarom, posebno ako se radi o bebama ili ako simptomi potraju duže od nekoliko dana.