Obratite pažnju
25

Nekoliko znakova da vašem tijelu možda nedostaje vitamina D

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Jedan od najpopularnijih suplemenata je vitamin D. Vitamin D reguliše nivoe kalcijuma, vitalnog za zdrave kosti, i olakšava normalno funkcionisanje imunog sistema. Kako onda znati da li i vama nedostaje?

Postoje dvije vrste testova kojima se može utvrditi nedostatak vitamina D, ali najčešći je 25-hidroksivitamin D, skraćeno poznat kao 25(OH)D.

U nastavku vam donosimo simptome koji upućuju na nedostatak vitamina D.

Možda osjećate umor

Nedostatak vitamina D je čest i povezan je s umorom i drugim nespecifičnim simptomima, uključujući glavobolju, mišićno-koštanu bol i slabost, depresiju i poremećene kognitivne performanse.

Osjećate bol u kostima

Status vitamina D utječe na zdravlje muskuloskeletnog sistema. Nizak nivo vitamina D može dovesti do kliničkih manifestacija, uključujući bol u kostima, slabost mišića, padove, nisku koštanu masu i frakture, s naknadnom dijagnozom osteomalacije, osteoporoze i miopatije.

Osjećate mišićnu slabost

Sve više se prepoznaje da vitamin D igra važnu ulogu u normalnoj funkciji mišića. Nizak status vitamina D povezan je s povećanim rizikom od padova i proksimalne slabosti. Budući da je nedostatak vitamina D vrlo čest, a znakovi su nespecifični, važno je održavati visok indeks sumnje na nedostatak vitamina D kod pacijenata s bol u mišićima i slabost.

Imate često promjenu raspoloženja

Depresija je sama po sebi invalidno stanje koje narušava sve aspekte ljudske funkcije. Kod osoba s hroničnom medicinskom bolešću, depresija često otežava liječenje hroničnih bolesti.

Nedavno je vitamin D objavljen u naučnoj štampi kao važan faktor koji može imati značajne zdravstvene koristi u prevenciji i liječenju mnogih stanja.