Jednu vrstu brašna niko više ne bi trebao koristiti jer doprinosi debljanju i upali
Hronična upala može doprinijeti gojaznosti, dok višak kilograma može, zauzvrat, pogoršati upalu, stvarajući ciklus koji utiče na cjelokupno zdravlje. Određene vrste brašna mogu neočekivano igrati skrivenu ulogu u ovom procesu.
Brašno je široko rasprostranjeno u našoj prehrani, od bijelog hljeba i tjestenine do pečenih proizvoda. Kako biste otkrili jednu od najgorih vrsta brašna koje biste trebali izbjegavati za upale i debljanje čitajte dalje.
Ako često pečete ili jedete mnogo ugljikohidrata, vjerovatno ćete biti u dodiru s velikom količinom brašna. Međutim, trebali biste biti oprezni s rafiniranom sortom jer može sabotirati vaše napore za mršavljenje. To je uglavnom zbog činjenice da je rafinirano brašno, kao i mnogi prerađeni sastojci, visoko kalorijsko i ima malu nutritivnu vrijednost.
Osim toga, još jedan veliki rizik od ovog sastojka je visok šećer u krvi. Rafinirano brašno ima veći glikemijski indeks od integralnog pšeničnog brašna, što znači da brže podiže nivo šećera u krvi. To može dovesti do povećane gladi i želje i može doprinijeti debljanju.
Štaviše, ako često uživate u hrani napravljenoj od rafinisanog brašna, izlažete se i većem riziku od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.