Izbjegavjate ga
58

Jednu vrstu brašna niko više ne bi trebao koristiti jer doprinosi debljanju i upali

Piše: N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Dobivanje na težini i upala su međusobno povezani zdravstveni problemi na koje često utiču izbori ishrane.

Hronična upala može doprinijeti gojaznosti, dok višak kilograma može, zauzvrat, pogoršati upalu, stvarajući ciklus koji utiče na cjelokupno zdravlje. Određene vrste brašna mogu neočekivano igrati skrivenu ulogu u ovom procesu.

Brašno je široko rasprostranjeno u našoj prehrani, od bijelog hljeba i tjestenine do pečenih proizvoda. Kako biste otkrili jednu od najgorih vrsta brašna koje biste trebali izbjegavati za upale i debljanje čitajte dalje.

Ako često pečete ili jedete mnogo ugljikohidrata, vjerovatno ćete biti u dodiru s velikom količinom brašna. Međutim, trebali biste biti oprezni s rafiniranom sortom jer može sabotirati vaše napore za mršavljenje. To je uglavnom zbog činjenice da je rafinirano brašno, kao i mnogi prerađeni sastojci, visoko kalorijsko i ima malu nutritivnu vrijednost.

Osim toga, još jedan veliki rizik od ovog sastojka je visok šećer u krvi. Rafinirano brašno ima veći glikemijski indeks od integralnog pšeničnog brašna, što znači da brže podiže nivo šećera u krvi. To može dovesti do povećane gladi i želje i može doprinijeti debljanju.

Štaviše, ako često uživate u hrani napravljenoj od rafinisanog brašna, izlažete se i većem riziku od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.