@sae540
Odakle znate da ne jedete otrove? Halal se odnosi samo na vjerski obred i trebao bi biti garancija da u proizvodu nema svinjetine. U hrani i dalje moze biti nedozvoljive kolicine pesticida, konzervansa, hormona , kancerogenih materija, teskih metala... bakterija.. zar nije tako?
Ko kontrolise halal proizvode? Da li uopste postoji neka komisija koja to kontrolise? Kako ce te znati da li je proizvod sa halal etiketom zaista halal? Vjernika je lako prevariti, jer on vjeruje ljudima
@stefandz Naravno da postoji komisija i da se kontrolise, Halal Food Authority u Australiji je odgovoran na svjetskom nivou. To ti je slicno raznim ISO certifikatima, posalji molbu, dobijes spisak uslova koje moras ispuniti, inspekcija, i ako je sve u redu certifikat (koji se mora obnavljati svakix X godina novom inspekcijom)
@sae540
Nije to slicno ISO certifikatima.
ISO certifikat je fokusiran na kvalitet i sadrzaj i to se uvijek moze prekontrolisati jer postoje standardi i granice tolerancije. Da li je proucena ova ili ona dova i kako je zaklana zivotinja..to se ne moze kontrolisati u recimo pilecim hrenovkama. Sa druge strane proizvod moze biti halal ali moze sadrzavati nedozvoljene substance u sebi. Recimo riba moze sadrzavati teske metale koji su stetni za organizam, jaja mogu imati salmonelu... itd