Ovo je BOSANSKI NAČIN PRIPREMANJA I SERVIRANJA KAHVE. Turci skoro i da ne piju kahvu, nego crni čaj. Još samo Baklava fali i perfekt. Ko nezna da uživa, nemora ni da je pije. Kahva nije ničija nego se tako naziva o ovisnosti gdje je pripremljena, isto kao što kažu za Engleski Čaj ( Čaj sa Mlijekom).
@klimbim
Nop turska kafa se priprema na nacin da se sipa kafa u hladnu vodu i drzi na vatri (ringla i sl) dok ne provri. Bosanska kahva nije nista drugo do domaca kafa servirana u dzezvi sa findzanom.
@epik
Znam care, ukuhavaju, pa čak stavljaju i šećer odma sa kahvom. Naš način pripreme je kao prvo, u ručnom mlinu samlivena kahva, stavi se u džezvu i malo ugrije, zatim zalije prokuhanom vodom. Nakon toga se džezva ponovo zadrži na vatri ( ringli ili sl.) dok ponovo ne počne da kuva.
Taj čaj sa mlijekom je opet iz Indije, gdje Hindusi na taj način piju čaj. Englezi taj običaj donijeli u Evropu, pa se kaže engleski način. A nije, nego je indijski.
Na hindustani jziku takav napitak čaja sa mlijekom nazivaju - čaj. Ista riječ, tj, isti izgovor kao što mi izgovorimo čaj. To je njihova riječ. Potiče iz Kine gdje na jednom od kineskih jezika čaj nazivaju ča