Nakon Sarajevskog atentata 1914., niko nije rek'o: 'Evo 1. sv. rata'. Nko nije znao. Znacaj dogadjaja se pokazuje tek u kontekstu istorije. BiH je vjekovima njedrila nesto od neprocjenjive vrijednosti, a unikatno na svjetskom nivou: bosanski stil zivota. Stoljecima njegovan, isprepletan, harmonican suzivot. Ta 'srz bosanske nacije' je u godinama rata ciljano i sistematski unistavana, rezultirajuci stvaranjem RS-a. Danasnja politicka Srbije, na_zalost i Hrvatska, rade na istom projektu...
Evropski zvanicnici iz pocetka 90-ih nisu bili svjesni obima te multietnicke kohabitacije u BiH. Otuda su sve mirovne planove i proizlazece mape krojili na etnickom principu. Pa i Dejtonski sporazum. Akcenat djelovanja zvanicne bosanske politike morao je biti iskljucivo povratak raseljenih i izbjeglih sirom BiH na prijeratna prebivalista. I po cijenu subvencioniranja odrzivog povratka - kreditima, posudbama novca itd. Krajnje ozbiljno i predano, kao Jevreji Izrael nakon II sv. rata.
@BH_Faraon Lijepo rečeno, ali niko se u ratu ne bavi "državom" već ko će šta "hapiti" - vidi se po stanju u RS-u koje je jadnije nego ikad, a političari imaju imovine toliko da mogu cijelu RS otkupiti da bude privatna, na stranu da joj vrijednost nije neka. U FBiH stanje malo bolje, ali općenito i političari imaju bolje račune. Narod - prepušten sebi kao i uvijek, pa šta ubode.
Prikaži sve komentare (186)