Burek je samo sa mesom, i burek je nacionalno jelo u BiH, kao sto je i i pica u Italiji. Sve ostalo su samo jeftine kopije, kao sto je slucaj i sa cevapima u Srbiji i Hrvatskoj
Cevapi su 100% bosansko jelo I sve ostalo su kopije bosanskog cevapa u regiji a burek je najprije nastao u Turskoj pa se onda rasprostranio po balkanu.Burek je nacionalno jele svetri drzave ali Burek se uvijek koristio a ne ne burek sa mesom ili burek sa sirom kao sto to dns Koriste ove okolne drzave.
Nije burek nacionalno jelo vec PITA!! Mnogi ovdje mijesaju babe i zabe tj. niko da skonta gdje zapelo naime... jelo koje se u BiH naziva pita, u HR i SRB se naziva burek tj. kako ce jedno te isto jelo biti nazvano u BiH ili SRB ili HR nije stvar ispravnosti vec volje. Ako se u HR za pitu kaze burek, onda kod njih ima burek sa sirom. U BiH se to isto jelo zove pita i u BiH NE POSTOJI burek sa sirom jer burek je samo pita sa mesom.
netočno, burek su na balkan donijeli turci, a oni burekom zovu saku frkanu pitu, no kako je to obično kod nas bolje zna bosanac što je burek od turčina...
I tjestenina je orginalno iz kine pa su je opet italijani preuzeli i napravili svoje verzije. Tako je sa pitom, cevapima etc… koja (onakva kakve ih mi pravimo) jesu autohtona bih jela. Samo treba neko konacno da se sjeti i da vec jednom zastiti ta jela.
Burek vodi porijeklo iz Centralne Azije i na ex-yu prostore su ga donijeli Turci, prvi put se pojavio/napravljen je u Nišu 1498 godine/ Ako se neko sjeca prijeratne Buregdzinice Rekord koja je bila odmah do Cevabdzinice Zeljo, oni su pravili burek kako i treba, u svim ostalim buregdzinicama je pita
trebate bit ponosni sto je burek s cim god da bio najbolji u Bosni i treba da vas boli ku*ac kako ga drugi zovu jer imate kvalitet, a ne sto se pecate na gluposti i prosipate ovim tvrdnjama obzirom da je burek nastao u turskoj
Iz Hrvatske sam i potpuno neutralan , ali najbolji rostilj daleko je Leskovački. Prošao sam cijelu Bosnu , vrhunski se jede na puno mjesta, ali Leskovački roštilj je nešto posebno