Potpuno ispravan stav. Francuska je država sekularnog uređenja. Niko ti ne osporava da upražnjavaš svoje vjerske obaveze ali pronađi način da ih uskladiš s općim društvenim normama i pravilima. Ništa se neće dogoditi ako iftari sat-dva poslije predviđenog vremena. Ako baš moraš poštovati vrijeme i upražnjavati cijeli vjerski obred traži da ne igraš utakmicu. Jednostavno. Ako je hurma i čaša vode, iziđi na 30 sec. obavi to i vrati se nazad. Čemu drama?!
Jarane moj, nisi ti skontao, ne traži niko pauzu od pola sata sa se iftari nego su problem i tih 30 sec... pola repke francuske su muslimani.
Šokantno je koliko ljudi kod nas ne razumije stvarbo značenje sekularizma. Sekularna država ne znači da praviš problem oko 30-60 sekundi pauze da se neko omrsi. Sekularna država ostaje sekularna ako poštuje razne religije. Predsjednik SADa se moli Bogu na svoj način jako često. To ne znači da je SAD postala katolička zemlja. Odvajanje religije od vlasti ne znači odvajanje religije od svega. Ovo prvo je sekularizam. Ovo drugo je papanluk.
Prikaži sve komentare (64)