Pravo na penzijj je STEČENO pravo koje NIKO ne može oduzeti, to je suština, jer je čovjek godinama odvajao u taj fond PIO i to su njegove pare koje treba da mu se vrate. A to hoće li i može li raditi nakon ostvarenja PRAVA ne penziju to je njegova stvar. Logično, samo što neki imaju problem s logikom, ali to je ipak samo njihov problem.
a je li isto tako penzija treba da bude u nekom % prosjecne plate kako penzioner ne bi morao da ima dodatni posao… a u realnosti nema ni za lijekova! ovim zakonom su politicari sebe najvise ugradili jer mogu da nastave sa radom i nakon penzionisanja… tek sad ces vidjeti pomocnika savjetnika matorih
U pravilu bi trebalo biti tako, ali postoje izuzeci. Naprimjer, neko ko ima 35 godina radnog staža sa prosječnom platom će dobiti minimalnu penziju, tj trenutno 573 KM. Sa druge strane, neko ko je imao 15 godina radnog staža sa minimalnom platom je uplatio mnogo manje u penzioni fond, i po izračunu penzije po formuli bi dobijao penziju u visini 200-250 KM. Međutim, i on će primati minimalnu penziju u iznosu od 573 KM.
Prikaži sve komentare (26)