Da bi nesto bilo organsko, nije dovoljno da bude neprskano, bez hemikalija i sa sela, nego mora biti organsko sjeme, a ne ono iz granapa.. Takodjer, da bi kantarionovo ulje bilo pravo, presudno je kvalitetno maslinovo ulje.. A tek med, mlijecni proizvodi... Daas kazu sve domace, a nije bome, iskreno, meni je sve ovo suhveli. Ni pravog meda ni kajmaka, samo masu nekakvih certifikata i kupljenih nagrada.. A kako bi bilo dobro da mozes kupit i ne kontat jel te neko zaje.bo..
Da bi znali šta je organsko treba se vratiti u osnovnu, na čas hemije? Sve u čemu ima ugljika (C) je organsko. Tako da kako god da zaliješ, poprskaš, osušiš jabuku, ona je uvijek organska
Mislim ,u stvari siguran sam da su organizatori debelo pogrijesili u samom nazivu!
To je trebalo da bude eko sajam ,a ne organska hrana.
Nigdje u svijetu se moze prodati npr pekmez kao organska hrana , nego kao eko proizvod koji ispunjava odredjene standarde i ima odredjene medjunarodno priznate certifikate koji to garantuju.
Lord Northbourne je 1939. godine skovao naziv "organska poljoprivreda" u svojoj knjizi "Pogled na zemlju" (1940), na osnovu svog koncepta po kojem je farmu smatrao kao jedan organizam, da bi opisao holistički, ekološki uravnotežen pristup poljoprivrednoj proizvodnji, suprotno onome što je nazvao "hemijska poljoprivreda" (odnosi se na vještačku plodnost i ne predstavlja organsku cjelinu).Ovo se razlikuje od naučne upotrebe pojma "organsko", koji se odnosi na vrstu molekula koje sadrže ugljik.
Shvaticu to kao kompliment:)
Moze tako izgledati ali ne goglam za informacije. Nikad u mojim komentarima nema npr tacne godine jer se malo njih moze zapamtiti.
Sve je na moju veliku zalost rezultat metuzamske mladosti i tome odgovarajuce kolicine info.
p.s.
moj prosli komentar nije bio zamisljen kao zajedljiv nego kao mala sala. Ako sam te uvrijedio onda se izvinjavam.
To je problem u prevodu na naše jezike ili problem nepismenosti onih koji kriste taj naziv.
Isto kao što u mostaru imamo fakultet informacijskih nauka, a izučavaju programijanje
Da, kompliment je (na moj način, ha ha) Nisam ni mislila da ideš na google po informacije, ali sam jednom u tvom postu pročitala nešto kao "dovoljno je proguglat' i sve ti je jasno"
Informacija je tu zašto pamtiti, a i sve je to, kao što reče nevažno, uživaj!
@***zovna
Slucajno sam prije par godine bio u prilici da pomognem jednom proizvodjacu eko hrane da plasira svoje djemove u EU. Sve bi bilo ok da ta osoba nije narucila etikete 100% prirodno! Sadrzaj: min 50% secera!!! Bilo je nemoguce ubijediti ga da to nije 100% prirodno.
Pobijedio je i ja sam odustao.
Fazon je u tome, ako imate paradajz koji necete tretiratI nekim industrijskim hameljom, da dozrije i da bude krupniji.Znaci zalijevaj ga vodom bez industrijskih primjesa. Prskati ga sa ''koprivom'', stavljati mu stajsko djubrivo ili šumski humus.Onda ga uporediti sa onim na pijaci (makedonskim)