Šokantno otkriće o hamburgerima McDonalds'aBritanski kuhar Džejmi Oliver je dobio bitku protiv jedne od najvećih mreža brze hrane u svijetu. McDonald’s je primoran da promijeni recepte, jer je kuhar obznanio kako u stvari spremaju hamburgere koji su poznati u cijelom svijetu. U jednoj od svojih emisija Oliver je pokazao kako se sprema mljeveno meso za hamburgere. Uzimaju se ostaci mesa (masnoće i unutrašnji organi). Onda se ta samljevena smjesa “ispira“ u amonijum hidroksidu i onda se od toga prave hamburgeri. Kuhar uvjereva: to je veoma štetno za zdravlje. Nezvanični termin “ružičasta sluz”, se odnosi na meso i mesne proizvode, koji su nepodobni za ljudsku ishranu, prije nego što je dodat amonijum hidroksid. Ovaj kemijski proizvod ubija mikrobe, kao što je salmonela i čini pokvareno meso bezopasnim za potrošnju. Jednostavnije rečeno – pokvareno mljeveno meso se “dezinficira” sa amonijum hidroksidom i ponovo se prave pljeskavice od pokvarenog mesa.