@krstas .... pecenu prasetinu nevolim, nije da nesto foliram da je iz vjerskih razloga nego mi ukus i miris ne odgovara, ali zato kod mene je redovno na trpezi svinjska suhovima: dalmatinski prsut, suvi vrat, panceta, kulen... to se kod mene uvijek jelo, a ko misli da grijeh ulazi na usta neka nejede, svako ima svoj izbor..
Cuj nisam probala dobro.. 😊 ja samo jedem pilece filete i teletinu..kad bas bas moram ponekad jedem janjetinu recimo u grckim restoranima koji pretezno nude svinjsko meso 😣a meni smrdi, bilo to Schinken ili Salami ili Schnitzel ili Bacon ili Gyros..dodatno je masno..svi imamo razlicite ukuse..🐖🐷🐽 oink oink.
Na primjer u Skandinaviji, javna tajna je da se svinje svakodnevno preventivno hrane velikim brojem antibiotika.
Takodje se zna da i oni koji konzumiraju svinjetinu, unose te iste antibiotike u svoj organizam. To dovodi do povecane otpornosti organizma na npr. pencilin, a takodje je zabiljezen eksplozivan porast multi rezistentnih bakterija, koje pencilin jednostavne ne moze unistiti.
Jedan dio mojih kolega, koji su i sami hriscani i uostalom visoko obrazovani, izbjegavaju svinjetinu iz gore navedenih razloga.
Takodje oni koji rade sa svinjama su izlozeni stafylokok bakterijama CC398 ili MRSA, koje se prenose direktno sa svinje na covjeka. One su takodje rezistentne na pencilin.
Al' o ovim stvarima se ne prica suvise glasno jer poljoprivreda i svinjogojstvo je jedan veliki izvor zarade, koje finansira cijelo drustvo.
Procitaj vise o temi: http://www.dr.dk/Nyheder/Andre_sprog/English/2014/07/23/131945.htm