Zavisi kakav cevap ti jedes i gdje ga jedes.
Ne postoji klinicka studija koja kaze da je cevap nezdrav. Ja pojeo telecu sniclu ja mljevenu teletinu u obliku cevapa: gdje je razlika?
Ako si u Sarajevu preporucujem ti da cevape jedes kod Brajlovica. Kostaju 10 KM, ali su 100% od domaceg mesa, a mozes i gledati kako ih prave: samo ti nece reci koliko tacno kojeg zacina stave i koji je omjer luka naspram mesa.
Prijatno. =)
Jesam u sarajevu i hvala na preporuci, jeo sam u Brajlovića i super su. Što se tiče kliničke studije o zdravosti ćevapa, nije je bilo jer nema ćevapa u Americi, nego samo kod nas, a mi nismo baš poznati po naučnim studijima. Nisam nutricionista, ali znam da takav način pripreme mesa nije uopšte zdrav, pročitaj China Study od colina campbella, jest da je na engleskom ali je odlična. Ima malo više od 400 strana i sve o hrani i zdravlju i kako utječe na organizam i razne karcinome, pa je na godišnjem pročitaj. I ja najčešće jedem kuhanu piletinu, ribu (ako je smatraš mesom) i teletinu kad jedem meso.
Da, ali moras gledati odakle riba dolazi, to jeste gdje je gojena.
Dzaba ti pastrmka, ako je iz zagadjene vode.
Sto se tice hamburgera: problem je prevelika konzumacija teletine, ako je tele hranjeno hormonima, a u americi su gotovo sva telad na bazi hormona.
Problem u Bosni i Europi sa piletinom je sljedeci: piletina je puna antibiotika.
Prevelik broj kokosi / piladi u halama inducira ogroman broj oboljenja, koja se pokusavaju suzbiti sa ANTIBIOTICIMA.
Prema ljekarima: "zdravije" je jesti meso puno hormona iz Amerike, nego li meso puno antibitoika iz Europe.
I za kraj: da je hamburger tako "nezdrav", ne bi amerikanci i kanadjani zivjeli duze od Balkanaca.
Zdraviji je hamburger, nego nasa pecena koka iz rerne puna antibitika sa litrom ulja i 2 kg krompira, uz to jos 2 kg hljeba i casa gaziranog pica.