@susjed iz Hrvatske, liker od šipka u Hrvatskoj proizvodi Antunović iz Orebića, i ne znam je li on jedini ili u Hr ima još proizvođača: http://www.naturacroatica.com/ponuda/likeri/liker-od-sipka-antunovic-1l/
U svijetu je to također poznato u listi likera: http://preview.alturl.com/3cfmc
A ljudi također i sami prave, kao što prave i liker od mladih oraha ili višanja:
http://www.coolinarika.com/recept/967263/
http://www.coolinarika.com/recept/liker-od-nara/
Dzevad G, ne treba svakoj sorti grožđa mnogo sunca i primorska temperatura. Sjeverna Francuska i sjever Italije, zatim Njemačka i Mađarska poznate su po gamaju, muškatu, tramincu, rizlingu, i tokaju.. Sve su to sjevernije i hladnije oblasti i s više oblaka i magle nego što je kod nas. Za Crni i bijeli pinot temerature i osunčanost na primjer mediteranske obale su suviše visoke.
A i u Bosni kao i u centralnoj i sjeverozapadnoj Evropi se gaji graševina i prave dobra vina od nje. To su sve sorte grožđa koje za vino ne podnose mnogo sunca i visoke temperature.
Konačno, ne mora se proizvoditi na domaćem terenu da bi se masovno konzumiralo. Sarajevsko tržište nikad nije oskudjevalo u ponudi vina.