zelenolisno povrće nije dobar izbor za zimsku prehranu iz prostog razloga što ne dospijeva u ovo vrijeme, tako da to povrće uzgojeno u plastenicima na agresivnim vještačkim đubrivima ili uvezeno iz toplijih krajeva (u oba slučaja tretirano velikom količinom raznorazne hemije) čini samo štetu organizmu. čovjek treba da ishranu prilagodi godišnjem dobu i podneblju odakle je. ko zna i u mogućnosti je, neka u septembru nabere nekoliko kg divljih jabuka (može se naći i na pijacama) šipka, trnjine, drenjine, nekoliko dunja, i sve to stavi u bure od 20-30 litara, prelije vodom, lagano poklopi i ostavi dvadesetak dana na sobnoj temperaturi dobiće zdravu, ukusnu turšiju, prebogatu vitaminima, mineralima i probioticima. čaša turšije ujutro je eliksir zdravlja, korisnija nego svi mogući multivitamini i slične hemijske (usput skupe) gluposti. proguglajte koliko c vitamina ima šipak, koliko je divlja jabuka bitna za kardiovaskularni sistem, koliko je glog dobar za srce, koliko probiotici znače za zdravlje...
sta je turšija
ko ima gdje i zna, ili zna nekoga ko zna, neka ukalemi sebi jabuku zeleniku. to je stara sorta, otporna na bolesi, ne treba joj prskanje pesticidima niti vještačko đubrivo. poredane u gajbe na suvom i hladnom, mogu stajati do aprila.
Prikaži sve komentare (98)