Bijeli, rafinirani šećer, je najopasnija namirnica. Daje energiju pa tijelo ne troši masnoće, koje se talože na venama. Stvara ovisnost i gojaznost na koju se lijepe sve bolesti. U razvijenim zemljama šećer se dodatno oporezuje kao cigarete, alkohol itd. Naši će to skontati za jedno 30 godina.
Šećer je opasniji od masnoća. Uzrokuje sva srčana oboljenja i dijabetes. Najnovija saznanja govore da čovjek može unosti masti koliko hoće pod uslovom da ne konzumira slatko. A kada ne jedeš slatkiše, šećer se unosi kao skrob, kroz hljeb, tjestenine, krompir, rižu, konzerviranu hranu, kečap, voće...tako da se ne može skoro nikako izbjeći.
@sezam.susam
Smeđi šećer je isto sranje, čak i med nije dobar, u stvari od pčela su dobri propolis, polen i matičnjak a med je najbezvezniji i štetan kao i obični šećer, zadnje studije pokazale.
Jesi to u Azri procitao?
Oprosti, al to nema veze s vezom. Da je bijeli secer nesto nezdravo je obicna glupost kvazistrucnjaka i marketing tzv. proizvodjaca zdrave hrane.
Tijelo trosi masnocu uvijek, masti su potrebne za normalan metabolizam, za hormone, imunitet i jos mnogo cega. Jedine masti koje su zapravo lose su transmasti koje se nalaze u nekim keksima, nekim colokaladama itd kao posljedica hidrogeniziranja biljnih ulja, nastaju i pri przenju na v. temperaturama. Ostalo je stvar kolicine
Organizam ne moze zivjeti bez secera! To su gluposti. Svaku namirnicu koju pojedes UH ce se razbijati u jednostavnije secere za potrebe organizma, a sto se ne iskoristi metabolizira se dalje u mast i sprema se kao zaliha. dijabeticari npr. nemaju problem samo s visomim secerom, vec i sa manjkom istog sto je jos opasnije i po zivot opasno stanje.
Plak na arterijama uzrokuje 100 stvari, a secer najmanje. Uzrokuju ga upale u organizmu, manjak vitamina, genetika, transmasti, itd, itd...
@1111tayson
Ne postoji prirodni i neprirodni secer. Kuhinjski, ili ti "neprirodni secer" je saharoza, ista se nalazi u vocu npr., uz jos druge secere kao fruktozu ili glukozu. Umjetni zasladjivaci su tu prije svega zbog dijabeticara (a bas zato sto NE podizu inzulin) i osoba koje paze na kalorije i ti zasladjivasi ugl. uopce ne podizu inzulin. Saharin npr. samo prodje kroz organizam nepromijenjen jer ljudi nemaju odgovarajuci enzim, kod recimo miseva koji imaju uzrokuje rak mjehura.
@1111tayson ne postoji bijeli i crni secer..oba su apsolutno ista..sadrze sukrikozu koja je samo spoj glukoze i fruktoze..
Masnoce nastaju tako sto tijelo secer pretvara u masnoce i odlaze poc tijelu " za kasnije"