Bas lijepo, samo nesto mi zape za oko to da se recept nigdje ne zapisuje i to je u jednu ruku i uredu, ali samo da jedan zna za taj recept pa da ga prenosi, malo mi se cini rizicno. Sto da iznenadno umre, zar bi propala tolika tradicija i otisla zajedno sa njim?
A inace svaka cast. :-)
Uh kako mrzim ovo, ja se raspricala svasta nesto napisala, kad Klix izbaci i odjavi me. :-(
Evo ponovo hahahahah ;-) Po mom misljenju jako rizicno, da bar dvojica znaju, pa eto kao i sigurnije.
Nego kako se moze znati kad se ovi posvadjaju. heheheh ;-)
Eh bitan je upravo taj dio recept, kako, sta i koliko, sve to igra svoju ulogu.
Neka "prckaju" samo u miru i bez svadje, onda su svi sretniji. hahahah ;-)
u svijetu postoji desetine trapističkih samostana i u svakom od njih živi po jedan čuvar recepta za proizvodnju sira. U slučaju iznenadne smrti 'tehnologa', jedan od redovnika odlazi u drugi samostan i tamo se uči tajnim receptima.
Ja sam milsila da ipak ima neke male razlike i da svi oni imaju malo drugaciji recept. Hvala ti, e sad je sve jasno. Sad ovaj moj komentar odozgo gubi svaki smisao. hahahaha ;-)
Postoji mala razlika, ali ne u receptu nego porijeklu i kvalitetu sirovina. Mlijeko ima svoju kvalitetu jer ne rastu svugdje iste trave, niti se uzgaja ista vrsta goveda, kao i ostali tajni dodaci. Svaki trapist sir je ustvari sa okusom geografskog porijekla.
Iskreno Zlico to ti je i prednost, i da pazi koga ces nauciti, jer ima bezobraznog naroda, pa jos sto nauci od tebe i potkopa te. Umjesto da ti bude zahvalan i da te cijeni.
Zato ti svoje znanje pametno djeli. :-******
hahha e Zlico moja mnogi bi bili presretni da vecina zavisi od njih i to bi ljubomorno cuvali. I sto je najgore koristili.
Ali posto kazes da niko nece da nauci pretpostavljam odgovornost da je velika, pa neki nece ni da se zamaraju, zato bi kad imaju drugi koji ce obaviti taj dio posla. :-)
A jojjj ja sam milsila da je upravo obrnuta situacija, da ustvari sve konce drzis ti, jer ne mogu igrati ako im ti ne zaviras. E sad pitanje je zasto to trpis, iako jednim djelom mozda i razumijem, znajuci kako je tesko kod nas za posao, pa covjek pristane na sve. Mada ipak mislim da bi trebala malo vise misliti na sebe i pokusati kao zaprijetiti, pa sto bude. Jer na kraju ako si im toliko bitna i ako samo ti taj dio posla znas da odradjujes nece te tako lahko pustiti. :-)
@smiling, trapist sireva nije jedan, ima ih različitih, i trapist sir je svaki sir kojeg prave trapisti. Taj samostan Mont-des-cats kojeg spominju u gornjem članku pravi tri vrste sira, svaki je trapist, jer ih prave trapisti.
Trapistički samostan Chimay pravi šest različitih trapist sireva: http://www.trappist.be/en/pages/trappist-cheese