problem je što škrob i gluten danas imamo u svemu. stare civilizacije nisu jele paštete iz konzerve ti jedeš, hamburgere, čokolade nebitno. uglavnom ta se materija unosi u stotinama pita većim količinama i opterećenje za organizam. rezultat je umor i unutrašnje upale.
@_xy_ Ne lupetaj. Veci broj dijagnoza SVEGA je taj sto su dijagnosticke metode bolje i JER IMA DRASTICNO VISE LJUDI.
Ne boluje se vise od "uroka" niti vjestice dave djecu - ode se doktoru, dobije se dijagnoza, lijek, operacija...
Istovremeno, od 1950 smo nabili 5 novih milijardi ljudi.
Pa kad je bolest ultra rijetka da od nje oboljeva 1 u milion - to je 5000 oboljelih. Vecina bolesti nije tako rijetka.
Genetski poremecaj gdje se musko dijete rodi sa 4 X hromozoma (umjesto 1) je 1 u 100.000.
I nema tu "vecih kolicina". Ko ne moze da vari gluten ne moze da ga vari i tacka.
Dobije proliv jer organizam tretira gluten kao strano tijelo. Kao otrov. Hoce da ga izbaci sto prije.
Onaj ko pak stvarno ima organizam netolerantan na gluten, moze dobiti komplikacije jer sva ta nesvarena hrana siba ubrzano kroz crijeva. Dok jednom negdje ne dodje do ostecenja. E onda tek krenu zabavni simptomi.
Inace, ko nije ko mali bio anemican niti bi ga pita natjerala u WC - ne kenjajte, mozete glutena.
@jebovasgluten Smanjite radije generalno zderanje, ostavite cigare i alkohol i pocnite pjeske da se krecete.
Pa da vidis kako se gluten vari a gluteus maximus topi.