Цијена је базирана на потенцијалном извозу за турску, извозне фирме користе предност робе бх поријекла које немају царину у турској чиме је домаћа пшеница конкурентна пшеници из других земаља. Иначе ријеч је о пшеници треће класе, тзв. Б2 квалитет, таква пшеница се корисити искључиво у кондиторској индустрији и неупотребљива је за брашно. Иначе све брашно у бих се производи од увозних пшеница јер домаће немају потребан квалитет.
Па није ме нико слагао, то ми је посао па знам... :-)
Домаће пшенице не иду више од 5% у производњи брашна јер квалитет не може више да поднесе али с обзиром да се посљењих година усталио извоз за турску онда се углавном сва количина извезе јер је исплативије него да се продаје домаћим млинарима... :-)
@otoka92 Није познато да се постоје површине под ГМО пшеницом у босни, а органско сјеме не постоји. Углавном се користи сортно сјеме различитих произвођача. Појам "органско" се не односи на врсту сјемена већ на начин гајења. Изузев пар спорадичних случајева не постоје значајније површине органски произведене пшенице.
@januardeveti hvala na odgovoru. Kako onda imati psenicu prve klase a ne trece? Sta znaci sjeme prve klase uopste(jeli to neki hibrid ili sta vec) ? Jeli monsantovo djubre prva klasa?
@otoka92 Сију се сорте, не хибриди. Ако желиш да добијеш пшеницу бољег квалиета ( хектолитар, протеин, глутен... ) треба да се сију сорте тзв. побољшивачи, које дају мањи род а бољи квалитет. Међутим, због лошег земљишта код нас и неповољних услова приноси су ионако ниски, са овим сортама буду још нижи, и неисплативо их је сијати. Сјеме пшенице се углавном добавља из Србије или Хрватске. Монсантова сјемена пшенице нису уопште присутна у босни.