I bolje je da ne vidjamo bakarno sudje u upotrebi zato sto je bakar 'kalaisan' a kalaj gotovo uvijek sadrzi olovo tako da se kasikama grebe i jede olovo kada se koriste bakarni sudovi. To svi treba da izbace iz upotrebe.
@charapa 'Kalaisanje' je process kojim se nanosi tanak sloj rastopljenog kalaja na unutrasnjost bakarnog suda. Kalaj je legura koja najcesce sadrzi visok postotak olova.
@BivsiTurcin3 Zaboravio sam da dodam, ako ta tvoja bakarna casa ima unutrasnjost boje starog srebra, onda je taj sud vjerovatno kalaisan i vjerovatno sadrzi olovo.
@BalkanBošnjak Olovo je strasno stetno po mozak. U drzavama tzv 'zapada,' kuce koje su starije i koje su farbane bojama koje su nekada sadrzavale mali postotak olova, se tretiraju kao vrlo stetne po zdravlje djece. Cak postoje i mnoga istrazivanja koja govore da djeca koja su rasla u takvim kucama imaju nizi kvocijent inteligencije od svojih vrsnjaka. Te boje su sadrzavale samo mali postotak olova dok kalaj moze da ima i preko 50% olova u sebi.
@BivsiTurcin3 Isto tako, rijetko ko guli sa zidova i direktno unosi u organizam te boje a kalaj se direktno unosi u organizam sa hranom kada se kuha i jede i kalaisanih posuda. Ako su cak i boje na zidu tako opasne, onda sam razmisli koliko je opasno kalaisano sudje.
@BalkanBošnjak Olovo i kalaj nistu jedno te isto. Ali, legura za kalaisanje gotovo uvijek sadrzi olovo. Ako mozes da nabavis cisti kalaj sa garancijom da je bezolovni onda je to druga stvar. Ja samo upozoravam da vjerovatno u velikoj vecini slucajeva kalaisanje se vrsi sa velikim procentom olova jer je bezolovna legura vrlo skupa (cesto sadrze srebro umjesto olova) i tesko se nabavlja.
@BivsiTurcin3 e, sad si me malo zabrinuo. duze vrijeme koristim bakrenu casu i dzezvu, unutrasnjost obije su bijele boje (boje srebra), prema preporuci da je bakar zdrav,smanjuje tezinu i dosta drugih benefita. Znaci, mislis da je sigurnije nabaviti i koristiti bezolovno bakreno posudje, tj. koje nije kalaisano olovom nego srebrom?
@charapa belaj ako kalaises sa kalajom koji sadrzi olovo a belaj ako ne kalaises jer sam bakar moze da hemijski reaguje sa hranom koja sadrizi dosta kiseline kao na primjer paradajz i onda moze da dodje do trovanja bakrom. Ako znas da ne sadrzi olovo onda je to vjerovatno u redu.