Ne moze piletina proizvedena na " vjestacki" nacin nikada biti istog ukusa kao ona domaca, koja se hrani kukuruzom i boravi na otvorenom. Odete u trgovinu, pile na ponudi, cijena vrlo povoljna. Pogledate sve jedno pile vaze 1200 gr. Vi razmislite, pa skontate da je to pile " vjestacko" proizvedeno i brizgano Bog zna cim. Ostavite to pile, nadjete drugo, ekolosko koje je skoro svako drugacije kilaze, platite malo vise al znate da zasticujete i djecu i sebe☺
@gdjica_zlica ne znam gdje zivis al evo link pa procitaj ovo. Ili da se raspitas da li ima farma na kojoj je moguce kupiti organsko pile.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bosanska-trznica-mjesto-gdje-se-prodaje-zdravlje
Ne lupaj gluposti nego pogledaj pojam "broiler".
A onda pogledaj pojam "vaga".
Zaklani pilici ti imaju istu kilazu jer se kolju kad dostignu istu kilazu. Jel' to tako tesko za skontat?
Ej, a zamisli jos da svako pile hranis istom kolicinom hrane. Kakve su sanse da ce biti iste kilaze?
Ma neeee... daleko je lakse ganjati pilice i bosti ih iglama da im "brizgas Bog zna sta".
A to sto mislis da je kukuruzom hranjeno pile "domace i ekolosko"... Kukuruz ti je sami secer.
@taraba22 To tvoje "domace i ekolosko" pile ima srecu sto ga zakolju - jer bi inace umrlo od dijabetesa ili kakve srcane bolesti.
Kukuruz smo poceli jesti i mi i pilici tek kad se Columbo vratio iz Amerike - a kokosi su domace ima bar 3500 godina.
Samo sto su tad sopane prosom, jecmom i drugim jednako nezdravim zitaricama - no u manjoj kolicini.
Nije se imalo. Kokosi su zato pustane da "pasu" - da lutaju i jedu bube, crve, zmije... a piletinu je sirotinja jela daleko rjedje.