Kako raspolagati novcem
87

Bivša supruga Billa Gatesa za odgoj djece koristila je metodu koju savjetuju i psiholozi

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Melinda French Gates nedavno je za New York Times govorila o metodama kojim se služila pri odgoju djece s bivšim suprugom i milijarderom Billom Gatesom, a naglasila je da je odgovornost pri raspolaganju novcem i radna etika igrala značajnu ulogu.

Troje djece Melinde French Gates odraslo je u jednoj od najbogatijih porodica na svijetu. Ne želeći da odgajaju "razmaženu djecu bogataša", Melinda kaže da su radili na tome da im daju nešto što liči na vaspitanje "srednje klase".

"Mislim da je to bilo mnogo više od okruženja u kakvom sam ja odrasla: domaćinstvo vrlo srednje klase u kojem je novac diktirao da li ću te godine dobiti dodatni par cipela ili ne, zar ne? I mislila sam da je to dobar princip", rekla je French Gates za New York Times u nedjelju.

Milijarderka je odrasla u Dallasu kao jedno od četvero djece avioinžinjera i domaćice. Udala se za suosnivača Microsofta Billa Gatesa 1994. godine, a par je zajedno odgajao troje djece prije nego što se razveo 2021. godine.

U intervjuu je upitana kako bogati roditelji mogu da "prizemlje djecu".

"Prije svega, imali su džeparac, tako da im apsolutno nismo samo kupovali stvari", rekao je French Gates, "I oni su ili morali da kupe nešto sa svojim novcem ili da to stave na listu želja, da bi to možda dobili od bake i dede ili od nas na svoj rođendan ili Božić".

Djeca Gatesa, koja su sada u 20-im godinama, također su ohrabrena da uštede najmanje jednu trećinu svog džeparca za donacije u dobrotvorne svrhe.

French Gates je bila iskrena sa svojom djecom o tome kako bi porijeklo iz porodice sa mnogo novca moglo da ih izoluje od vršnjaka te je priznala da nije htjela "odgajati onu vrstu bogate djece koja bi na zgradi vidjeli ime svoje porodice i vjerovala da imaju pravo na poseban tretman".

Ako izbjegavate jednostavno davati svojoj djeci sve što žele, možete efikasnije pomoći u obučavanju njihove buduće radne etike, smatraju i psiholozi poput Amy Morin, a to preporučuju i drugi stručnjaci.