Intervju
103

Jelena Đoković za Klix.ba: Danas je otežano biti roditelj, ali toga se ne treba sramiti

Razgovarala: Lejla Riter
Jelena Đoković (Foto: V. D./Klix.ba)
Jelena Đoković (Foto: V. D./Klix.ba)
Vodeći stručnjak iz dječije psihologije Gordon Neufeld, u saradnji s Fondacijom Novak Đoković, u oktobru će održati predavanja širom regiona. S tim u vezi, u Sarajevo je stigla i direktorica Fondacije Jelena Đoković, koja je za Klix.ba govorila o nadolazećem projektu, ali i o Fondaciji te izazovima s kojima se danas roditelji suočavaju.

Nakon predavanja doktora Shefalija Tsabaryja i doktora Gabora Matea, Fondacija Novak Đoković ove godine će zajedno s Neufeldom održati niz predavanja u cilju edukacije i podizanja svijesti o roditeljstvu i razvoju djece.

Autor knjige "Budite oslonac svojoj djeci" Neufeld održat će predavanja u Sarajevu, Beogradu, Banjoj Luci, Zagrebu i Ljubljani. Kao suosnivačica i direktorica Fondacije, Jelena Đoković je navela šta će biti fokus na predavanjima.

"Mi smo se fokusirali na temu bliskosti i privrženosti djeteta prema roditelju i obratno, zato što smo primijetili da se sve više djece okreće prema nekim drugim uzorima izvan kuće i zbog pametnih uređaja i televizije i svega čemu su svakodnevno izloženi. Sve više djece provodi van porodičnog doma i mi sada dosta primjećujemo u društvu neko nasilničko ponašanje od strane djece i ponašanja koja baš i nisu primjerena. Mi znamo da je uzrok tome, ustvari to što djeca nemaju povezanosti i privrženosti prema svojoj porodici", rekla je.

Jelena Đoković (Foto: V. D./Klix.ba)
Jelena Đoković (Foto: V. D./Klix.ba)

Jelena Đoković navodi da se Institut Gordona Neufelda već 30 godina bavi temom privrženosti djeteta. Tom prilikom prisjetila se i prošlogodišnjeg masakra u beogradskoj školi kada je učenik ubio devetero djece i portira škole.

"Prošle godine je bio jedan vrlo ružan događaj u jednoj osnovnoj školi u Beogradu, kada je 13-godišnji dječak izvršio masovno ubistvo njegovih drugara u školi i to je pokrenulo mnogo tema. Između ostalog, ostavio je jako veliku traumu na društvo i mi smo željeli da to obradimo iz svih uglova pa samim tim i ovo je jedan od načina i naših odgovora kako da preventiramo takve situacije da se ne događaju više, a i kako da se izliječimo od takvih situacija odnosno da znamo koji je uzrok svemu tome", navela je.

Budući da je navela primjer iz Srbije, zanimalo nas je koliko se odgoj djeteta razlikuje u balkanski zemljama u odnosu na Zapad.

"Interesantno je. Ja kad sam razgovarala sa doktorom Neufeldom, on je rekao da mi još uvijek odolijevamo tom zapadnom utjecaju. Na Zapadu konkretno, roditelji na neki način gledaju da što prije pošalju djecu od kuće i kod njih su mnogo više zastupljene društvene mreže i cijeli taj život preko malih ekrana i dodvoravanje nekim nepoznatim osobama i izmišljanja neke svrhe radi tih klikova. Tako da on kaže da mi odolijevamo i ja se sa jedne strane slažem. Mislim da je kod nas još uvijek prisutna ta kultura porodice, ali počinjemo polako i mi da idemo prema tim trendovima i da ih pratimo. Voljela bih da manje očekujemo od institucija, a više od same porodice", istakla je naša sagovornica.

Jelena Đoković (Foto: V. D./Klix.ba)
Jelena Đoković (Foto: V. D./Klix.ba)

Kada je riječ o najčešćim izazovima i pogreškama koju roditelji čine prilikom odgoja djece, Đoković je istakla da je današnjem vremenu teško biti roditelj.

"Nezahvalno je izdvajati primjere. Zato što je svaka porodica drugačija i jedinstvena na taj svoj način. mi kolektivno kao društvo griješimo time što ne osnažujemo porodicu, što ne omogućavamo da oba roditelja imaju vrijeme sa svojom djecom, što moraju da brinu o opstanku i rade više nego što imaju vremena sa djecom. Stres koji imaju na poslu i ta dostupnost zahvaljujući sada telefonima, gdje donosite posao kući i s druge strane dajemo djeci telefone, tablete ili uključimo TV kako bi mogli da završimo još ono što nismo stigli na poslu. Tako da je otežano je biti roditelj danas i greške su neminovne zbog toga. To nije nešto zbog čega se roditelji trebaju sramiti ili zbog čega se trebaju osjećati manje podobnim za svoju ulogu, već naprotiv mi samo moramo svi da se ujedinimo, da napravimo, da postavimo bolju strukturu toga da bi bili svi bolji u toj ulozi", objasnila je.

Kaže kako je teško definisati šta je to pravo roditeljstvo i kako djecu pravilno usmjeriti u životu.

"Mi se ne bavimo formulama. Često nam dolaze roditelji i pitaju šta da rade s djecom. Bilo bi jako nezahvalno sada reći: 'Uradi ovo', kada ja ne poznajem to dijete. Ne poznajemo uslove u kojima odrasta, ne poznajemo oba roditelja, ne poznajemo situaciju kao situaciju, a eto tako nešto uzimam generalno i dajem neke prijedloge. Zbog toga naša Fondacija više otvara teme i nudi izvore dobrih informacija za roditelje. Danas je mnogo izvora sa kojih možemo da pijemo vodu, ali nisu svi zdravi i čisti te zbog toga mi služimo kao filter", navela je.

Fondacija Novak Đoković djeluje od 2007. godine kao organizacija koja ulaže u rani razvoj i obrazovanje djece u Srbiji. Zasniva se na uvjerenju da rani razvoj može promijeniti život djece i cijele zajednice. Đoković je navela da bi voljela da se i u regionu potaknu radionice i savjetovališta za roditelje gdje bi jednom sedmično mogli porazgovarati i čuti korisne savjete o odgoju djece.

Podsjećamo, predavanje doktora Gordona Neufelda u Sarajevu održat će se 9. oktobra, a informacije o mjestu održavanja, kao i ostale termine za druge gradove u BiH i regionu možete pronaći na zvaničnoj stranici Fondacije Novak Đoković.