Sve što trebate znati
42

Kako i kada djeca počinju govoriti: Ključne faze u razvoju govora djeteta

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Prve riječi djeteta jedan su od najradosnijih trenutaka u životu svakog roditelja. Razvoj govora je složen proces koji se odvija kroz nekoliko faza, a svaka od njih igra ključnu ulogu u oblikovanju sposobnosti djeteta da komunicira.

Iako se svako dijete razvija svojim tempom, postoje određene smjernice koje nam pomažu razumjeti kada možemo očekivati da će dijete progovoriti.

Oko šestog mjeseca, bebe počinju brbljati, stvarajući zvukove poput "ba-ba" i "ma-ma". Iako ti zvukovi često nemaju specifično značenje, oni su važan korak u razvoju govora.

Većina djece izgovara svoje prve riječi između desetog i petnaestog mjeseca života. Obično su to riječi poput "mama", "tata" ili imena omiljenih igračaka i hrane.

U periodu 18 do 24 mjeseca, djeca počinju koristiti sve više riječi. Također, počinju spajati dvije riječi u jednostavne rečenice.

Kako ulaze u treću godinu, djeca počinju koristiti složenije rečenice i učiti gramatička pravila, iako još uvijek mogu praviti greške.

Do četvrte godine, većina djece može formirati složene rečenice i razumjeti većinu onoga što im se govori. Njihov vokabular se značajno širi, što im omogućava preciznije izražavanje misli i osjećaja.

Šta ako vaša beba ne progovori?

Svako dijete je drugačije i može progovoriti nekad ranije, a nekad kasnije. Međutim, djeca koja odrastaju u dvojezičnom okruženju mogu kasnije progovoriti jer se istovremeno uče dva ili više jezika. Iako to može usporiti početni razvoj, obično to nadoknade kasnije kad progovore, jer budu previše pričljiva.

Djeca s oštećenjem sluha mogu imati poteškoće u razvoju govora jer ne čuju jasno zvukove i riječi. Neka djeca mogu imati teškoće u koordinaciji mišića u ustima, jeziku ili ždrijelu, što može otežati izgovor riječi.

Ukoliko roditelji primijete da njihovo dijete kasni s razvojem govora, preporučuje se da se posavjetuju s pedijatrom ili logopedom kako bi se utvrdio uzrok i pružila odgovarajuća podrška. Rana intervencija može biti od velike pomoći u prevladavanju kašnjenja u govoru.