Korisne informacije
0

Nemojte ih skrivati u namirnicama: Savjeti koji će pomoći vašem djetetu da popije lijek

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko vaše dijete odbija piti lijekove, vjerovatno ste ih pokušali sakriti u nekim namirnicama kako bi ih prevarili i riješili problem, ali to i nije najbolja opcija.
Specijalistica Emily Glarum koja radi na Institutu za srce u Dječjoj bolnici u Los Angelesu podijelila je savjete uz pomoć kojih ćete riješiti djetetovu averziju prema lijekovima.

Budite otvoreni s djetetom

Glarum kaže da skrivanje lijekova u ukusnim namirnicama bez znanja djeteta može imati negativan učinak na roditelja.

“Volimo promovisati iskrenost. Skrivanje lijeka u hrani može učiniti da se djeca osjećaju prevareno i dodati malo nepovjerenja ili čak neke averzije prema različitim namirnicama. Ono šta nam se ranije događalo je da bi dijete moglo početi otkrivati ​​da je lijek pomiješan s hranom, a onda bi moglo potpuno prestati jesti tu hranu ili više paziti na hranu koju jede", navodi.

Manje doze

Još jedan način da smanjite djetetovu averziju prema okusu lijeka je da ga dozirate u malim obrocima, umjesto da ga dijete gutasve odjednom. Svaku malu dozu smanjite s malo vode ili pića koje vaše dijete voli.

Tokom pauze prije sljedeće doze, možete pružiti neku jednostavnu, zabavnu igru kao nagradu za uzimanje prve doz. To može biti bojanje ili neka jednostavna igra.

Uspostavite raspored

Glarum navodi da je važno stvoriti i pridržavati se dosljednog vremena za lijekove koje se uklapa u djetetov raspored.

“Dakle, mogli bi večerati, a potom imati vrijeme za čitanje, okupati se, uzeti lijekove, oprati zube, a onda otići na spavanje. To je nešto što je ugrađeno u njihov raspored i oni znaju kada to mogu očekivati ​​i neće biti toliko iznenađenje", objasnila je.

Omogućite izbore

Iako djeca nisu slobodna odlučiti hoće li uzeti lijek ili ne, Glarum kaže da im roditelji mogu dati izbore koji će im pomoći da osjećaju veću kontrolu nad onim što im se inače nameće. Primjerice, ako imaju tekući lijek, možete im ponuditi da popiju iz čašice ili šprice. Ako je riječ o tableti ili kapsuli koju uzimaju, možete ih ponuditi da ga popiju s vodom ili sokom.

Odvojite vrijeme za vježbanje

Prijelaz s tekućih lijekova na tablete može izazvati još jedan niz prepreka za djecu, prvenstveno njihovu nevoljkost da pokušaju učinkovito progutati tabletu. Strah od gušenja može biti jedna prepreka, zajedno s čudnim novim osjećajem tablete na jeziku. Stoga možete dati djetetu da vježba s manjim slatkišima, a potom će povećati do nečega što je približno veličini tablete.

Koristite slamku

Koristan dodatak koji može pomoći pri gutanju je slamka. Glarum poručuje roditeljima da umjesto da svojoj djeci daju upute da popiju gutljaj vode iz šalice kako bi popili tabletu, neka uzmu vodu kroz slamku, što može biti učinkovito na dva načina.

Prvo, sisanje slamke može djetetu odvući pažnju, odvraćajući fokus sa zadatka gutanja lijeka, a drugo, korištenje slamke može stvoriti dovoljno jaku silu da djetetu ispere tabletu u grlo.