Ove namirnice biste trebali izbjegavati u ishrani djece, mogu im ugroziti zdravlje
Sol
Bebe ne bi trebale jesti mnogo soli jer nije dobra za njihove bubrege. Ako kuhate svojoj bebi, nemojte dodavati sol u hranu ili vodu za kuhanje i prestanite koristiti kocke temeljca ili gotove umake, jer su često imaju visok udio soli.
Zapamtite ovo kada kuhate za porodicu ako istu hranu planirate dati svojoj bebi. Izbjegavajte slanu hranu poput: kobasica, čipsa, pomfrita, gotovih jela, umaka, začinjene hrane i drugih sličnih namirnica.
Šećer
Bijeli rafinisani šećer nije potreban vašoj bebi. Izbjegavanjem slatkih namirnica poput čokolade i zaslađenih pića spriječit ćete karijes.
Zasićene masti
Svom djetetu izbjegavajte davati previše hrane koja je bogata zasićenim masnoćama poput čipsa, keksa i kolača. Provjera oznaka nutritivne vrijednosti može vam pomoći da odaberete hranu s nižim udjelom zasićenih masti. Najbolje bi bilo da pratite etikete na proizvodima koje kupujete.
Med
Povremeno, med sadrži bakterije koje mogu proizvesti toksine u bebinim crijevima, što dovodi do botulizma dojenčadi, što je vrlo ozbiljna bolest. Nemojte djetetu davati med dok ne navrši godinu dana. Med je šećer pa će njegovo izbjegavanje također pomoći u sprječavanju karijesa.
Cijeli orašasti plodovi
Cijeli orašasti plodovži i kikiriki ne smiju se davati djeci mlađoj od pet godina jer se mogu ugušiti. Svojoj bebi možete davati orašaste plodove i kikiriki od otprilike šest mjeseci starosti, pod uslovom da su zdrobljeni, mljeveni ili glatki.
Također, ako u vašoj porodici postoji povijest alergija na hranu ili drugih alergija, razgovarajte sa svojim ljekarom opće prakse prije uvođenja orašastih plodova i kikirikija u ishranu.
Neki sirevi
Sir može biti dio zdrave, uravnotežene ishrane za bebe i malu djecu, a osigurava kalcij, proteine i vitamine. Bebe mogu jesti pasterizirani punomasni sir od navršenih šest mjeseci. To uključuje tvrde sireve, kao što su blagi cheddar sir, svježi sir i krem sir.
Bebe i mala djeca ne bi smjela jesti meke sireve sazrele u plijesni, kao što su brie ili camembert te zreli sir od kozjeg mlijeka i meki sir s plavim žilama, kao što je roquefort. Postoji veći rizik da ovi sirevi mogu nositi bakteriju zvanu listerija. Mnogi se sirevi proizvode od nepasteriziranog mlijeka. Bolje ih je izbjegavati zbog opasnosti od listerije.
Sirova i lagano kuhana jaja
Jaja možete uvrstiti u ishranu kada beba napuni šest mjeseci. Kokošja, ali i druga jaja treba kuhati dok bjelance i žumance ne budu čvrsti. Izbjegavajte sirova jaja, uključujući nekuhanu smjesu za kolače, domaće sladolede, domaću majonezu ili deserte koji sadrže nekuhana jaja.