Evo šta ne činiti
27

Pet uobičajenih grešaka roditelja pri odgoju djece koje treba izbjegavati

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Biti roditelj je nezgodna uloga. Kao roditelji, svi žele da rade najbolje što mogu, ali će u nekom trenutku neminovno praviti greške.

Bilo da nenamjerno svojoj djeci pravite prestrog raspored ili im ne dajete dovoljno prostora i vremena za njihove vlastite interese, roditeljima može biti izazov da instinktivno znaju kako se nositi sa svakom situacijom koja ih zadesi.

Iako ne postoje savršeni roditelji, postoje neke greške koje možete izbjeći, a postoje i vitalne stvari kojih moramo biti svjesni. Postoji mnogo uobičajenih grešaka koje će većina roditelja s vremena na vrijeme napravi. Dobra vijest je da se neke od ovih grešaka mogu izbjeći.

Ograničavanje mogućnosti za vaše dijete da istražuje

Djeca su po prirodi radoznala stvorenja. Oni neprestano istražuju i traže načine da razumiju svijet oko sebe. Kao roditelji, prirodno je da osjećamo potrebu da zaštitimo svoju djecu u svakom trenutku. Iako želimo biti sigurni da naša djeca ne budu povrijeđena, ne bismo trebali ograničavati njihove mogućnosti učenja ili ih spriječiti da istražuju svijet oko sebe. Najbolji način da djeca uče je istraživanje okoline dok sama uče i upijaju nove informacije. U redu je dopustiti vašem mališanu da povremeno dobije sitne ogrebotine i modrice koje nastaju zbog učenja novih stvari ili pokušaja nečeg teškog po prvi put.

Poređenje vašeg djeteta sa drugima

Kada upoređujete djecu s drugima, to može imati štetan utjecaj, posebno kada je to negativno poređenje. To može uzrokovati da njihovo samopoštovanje ispašta i može uzrokovati društvene probleme koji mogu utjecati na njih tokom cijelog života.

Pokušavate odgojiti savršeno dijete

Mnogi roditelji pokušavaju odgojiti "savršeno dijete". Ovi roditelji su toliko fokusirani na to da njihova djeca budu savršena da postaju prepotentni. Perfekcionistički roditelji postavljaju prestroga pravila, tjeraju djecu da se ponašaju prema nerealnim standardima i nikada ne spuštaju oprez ni na sekundu.

Imate nerealna očekivanja

Djeca se razvijaju vlastitim tempom. Budući da se njihovi razvojni putevi razlikuju, roditelji moraju uskladiti svoja očekivanja sa onim što njihova djeca mogu učiniti. Važno je zapamtiti da se svako dijete razvija na svoj jedinstven način i da se prema njemu treba postupati u skladu s tim.

Ne postavljate granice

Pravila i granice su od suštinskog značaja kada je u pitanju odgajanje sretne, samopouzdane i dobro vaspitane djece. Oni nemaju za cilj da ograniče djecu da uživaju u svom djetinjstvu. Pravila i ograničenja imaju za cilj da pomognu djeci da shvate koje vrste ponašanja su prihvatljive i sigurne, a koje nisu.