Obratite pažnju
17

Psiholog upozorio na opasnu grešku koju čine mnogi roditelji: "Ona vodi dijete u izolaciju"

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Srbijanski psihijatar Ivica Mladenović otkrio je koju grešku čine mnogi roditelji zbog koje ih djeca uopće ne slušaju i postaju isključena iz realnosti.

Naime, tvrdi da je najveća greška roditelja to što jedno pričaju, a drugo rade. Ukoliko i sami ne budete djetetu dobar primjer, ne možete od njih očekivati da bude uspješno.

Morate im biti dovoljno posvećeni. Kao primjer negativnog utjecaja roditelja na dijete je naveo dozvoljavanje pretjeranog korištenja mobitela.

Naveo je da dijete s dvije ili tri godine koje "zna sve na internetu" učini roditelje ponosnim, a nakon samo nekoliko godina izraste u ovisnika kojima je potrebno liječenje.

"Djeca nikad nisu kriva. Nedovoljno vremena koje provodimo s njima, odlaganje zajedničkih aktivnosti, a najviše pogrešan model koji im dajemo, kad nas iz dana u dan gledaju s našim telefonima, najmlađe uvlače u virtuelne svjetove. Život u virtuelnom vodi dijete u izolaciju, izgladnjivanje, odustajanje od škole, prijatelja, porodice...", rekao je u podcastu "Mamazjanija".