Budite oprezni
8

Roditelji trebaju znati: Ovo su rani znakovi dehidracije kod djece

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Djeca neće uvijek reći kad počnu osjećati dehidraciju, što znači da mame i tate moraju znati simptome kako bi mogli zaobići moguće zdravstvene probleme.
Liječnica Catherine Hyatt iz MedExpressa navela je najvažnije znakove na koje roditelji trebaju obratiti pažnju kod djece.

Neki od simptoma uključuju pojačanu žeđ, suhoću na području oko usana, a mogu se pojaviti i zabrinjavajući simptomi kao što su rijetki odlasci na zahod, ubrzani otkucaji srca, upale očiju, užurbano disanje i tamnožuta mokraća.

Na njenom je popisu i neočekivani simptom koji će roditelji vjerovatno primijetiti, a to su promjene u ponašanju djeteta. Ona ističe da su promjene raspoloženja poput mrzovoljnosti ili umora, ključni pokazatelji i zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

"Djetetova koža može izgubiti elastičnost, a može proizvesti malo ili nimalo suza tokom plača. Ako dijete pokazuje znakove zbunjenosti, vrtoglavice ili nesvjestice, hitna je liječnička pomoć neophodna jer to ukazuje na ozbiljnu dehidraciju", navela je.

Ona je upozorila roditelje da osiguraju da njihova djeca piju puno tečnosti, posebno vode i da jedu hranu koja pomaže u hidrataciji.