Roditeljska dilema
16

Savjeti stomatologa: Kada je pravo vrijeme za početak pranja zuba kod djece

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Zdravlje zuba i oralna higijena su ključni za pravilno nicanje zubića kod djece, a prema savjetima stomatologa, nikada nije prerano započeti s njihovom njegom. Čak i prije nego što prvi zubići niknu, njega desni igra važnu ulogu u stvaranju temelja za zdrave zube.
Preporučuje se da se oralna higijena započne odmah po rođenju bebe. To se može postići brisanjem desni sterilnom gazom, čime se uklanjaju bakterije i održava čistoća usne šupljine.

Većina beba počinje dobivati zubiće oko šestog mjeseca, što je idealno vrijeme da se uvede upotreba četkice za zube s mekanim vlaknima.

U slučaju da beba odbija četkicu, važno je nastaviti s brisanjem desni, a ukoliko se pojavi prvi zubić, treba ga također redovno čistiti. Kada prvi zubić iznikne, preporučuje se korištenje paste za zube koja sadrži fluor, i to dva puta dnevno.

Nakon navršenih godinu dana, kada većina beba ima nekoliko niklih zubića, preporučuje se posjet stomatologu na kontrolni pregled.

Kako beba raste, važno je održavati rutinu pranja zuba dva puta dnevno i usaditi ovu naviku kao dio svakodnevnih obaveza.