Nema razloga za brigu
21

Šest čudnih ponašanja kod djece koja su zapravo sasvim prirodna

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mala djeca znaju biti zahtjevna, ali i pomalo čudna. No, ne brinite jer ovakve faze ponašanja brzo prođu.

Psihijatrica i Heather Wittenberg navodi da su faze poput lajanja ili lizanja stvari kratkotrajne. Ono što se vama čini bizarnim zapravo su sasvim uobičajena ponašanja za njihov uzrast.

Lupanje glavom

Ritmički, ponavljajući pokreti pomažu u smirivanju prestimuliranog živčanog sistema. Osim ako se vaše dijete ne ozljeđuje ili bi radije lupalo glavom nego se družilo, jelo ili igralo, samo ga ignorišite ili predložite zamjensku aktivnost za preusmjeravanje ponašanja.

"Ono što nama izgleda uznemirujuće, dijete može biti vrlo umirujuće", navela je Wittenberg.

Ruke u hlačama

Ruke u hlačama ili gaćicama je još jedna navika, koju roditelji smatraju problemom. Wittenberg kaže da im ne trebate reći "ne", nego dati smjernice: "Možeš to učiniti sam u svojoj sobi, ali ne možeš u trgovini ili u školi." Omogućite svom djetetu zanimljive stvari kako mu ne bi bilo dosadno.

Žudnje za određenim stvarima

Djeca koriste svoja usta kao alat za istraživanje svijeta. Možda eksperimentišu ili možda je riječ o nekom zdravstvenom problemu ili potrebni. Na kraju, sve se svodi na ozbiljnost i učestalost. Stoga se povremene čudne želje mogu otkloniti, ali ako je vaše dijete opsjednuto jedenjem prašine ili mačjeg pijeska, vrijeme je da razgovarate sa svojim pedijatrom.

Kopanje nosa

Takozvano kopanje nosa je grozna navika, ali djeci je to zanimljiv "prostor" za istraživanje. No, nema potrebe za brigom. Objasnite djetetu da je to navika koju ne treba raditi u javnosti.

Imaginarni i plišani prijatelji

Brojna djeca su opsjednuta igračkama, ali i imaginarnim prijateljima o kojima često pričaju. To je normalna reakcija na spoznaju da je svijet zbunjujući i teško razumljiv. Naime, svijet koji dijete stvara mnogo je ugodniji. Kada prigrlite svijet mašte svog djeteta, odajete počast njegovoj kreativnosti. Kad se dlakavi prijatelj izgubi ili ga treba oprati ili sašiti, to može biti teško, ali to je prilika da pokažete svom djetetu kako se može snaći izvan zone komfora

Općenito čudne stvari

Neki mališani inzistiraju na nošenju pelerine cijeli dan ili žele biti goli sve vrijeme. Šašave faze normalan su dio djetinjstva i shvaćanja svog mjesta u svijetu. Kao i kod drugih čudnih ponašanja, sve dok ne ometa normalne aktivnosti, ne morate brinuti. Možda ćete morati objasniti da je to nešto što ponekad mogu učiniti. Tolerišite to, ali svakako i snimite. To je sjajan način da im pokažete kakvi su bili.