Imaju negativan efekt
23

Šta nikada ne biste trebali govoriti svom djetetu

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stručnjaci smatraju da postoji nekoliko stvar koje roditelji nikada ne bi trebali govoriti svom djetetu zato što mogu itekako negativno utjecati na njih.

Rečenica "Tako me ljutiš" jedna je od njih. Psiholozi smatraju da ovom frazom pokušavate nekog drugog okriviti za vaša osjećanja. Ovo je poznato i kao "prebacivanje krivice".

Naravno, sasvim je uredu osjećati se loše, ali to morate znati reći na pravi način. U ovim situacijama je najbolje da kažete: "Ne sviđa mi se kada ti uradiš..." ili "Kada ti uradiš..., ja se osjećam....". Jasno ćete dati djetetu do znanja da se vaša osjećanja ne odnose na njega, već na specifično, promjenjivo ponašanje.

Također je pogrešno govoriti "Smiri se" ili "Prestani plakati". Ovim frazama nedostaje empatije. Učite djecu da poriču ili potiskuju svoja osjećanja, što je loše za dugoročni emocionalni razvoj. Kako navodi psihologinja Martha Deiros Collado, uzrokovat ćete suprotan efekt i dijete će napraviti ispad.

"Ne možete zadržavati emocije koje moraju biti ispoljene", dodala je.

"Zato što sam ja to rekao/la" je također rečenica koju trebate izbjegavati govoriti. Njome potiskujete djetetova osjećanja i dajete mu osjećaj da je u potpunosti van kontrole. Psihologinja Cindy T. Graham je kazala da je bitno uvažiti djetetova osjećanja i dati objašnjenje zašto donosimo odluke koje donosimo.