Proces mršavljenja
18

Dijeta ili vježbanja: Šta je važnije za gubitak težine?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ako ste na putu gubitka težine, poznavanje pravih koraka je veoma važno. Napor koji ulažete u proces je ogroman, tako da želite da uradite sve što nudi najbolje rezultate.

Možda upoređujete dijetu i vježbanje i pitate se što je važnije za gubitak težine.

Čvrsta ravnoteža između zdrave prehrane i redovnog vježbanja je neophodna kada pokušavate smršaviti. Međutim, prema riječima Amy Goodson, registrirane dijetetičarke i certificirane specijalistice za sportsku dijetetiku, dijeta igra veću ulogu.

"Gubitak težine se u suštini svodi na stvaranje kalorijskog deficita – sagorijevanje više kalorija nego što ih unosite. Iako vježbanje pomaže u sagorijevanju kalorija i poboljšanju cjelokupnog zdravlja, može biti teško nadjačati se s lošom ishranom i lako nadjačati svoje sagorijevanje. Promjene u ishrani direktno kontrolišu unos kalorija, što olakšava stvaranje dosljednog deficita. Studije su pokazalo je da dijeta znatno doprinosi gubitku težine od vježbanja, dok je vježba ključna za održavanje gubitka težine i ukupne kondicije", navodi.

Da biste postigli uspješan gubitak težine, Goodson vas potiče da se fokusirate uglavnom na promjene u ishrani koje vam pomažu da uspostavite kalorijski deficit. To uključuje prakticiranje kontrole porcija, unošenje hranjivih namirnica i ograničavanje količine prerađene hrane i šećera koje konzumirate.

"Fizičku aktivnost i dalje treba uključiti, jer pomaže u održavanju mišićne mase, jača metabolizam i podržava dugoročno održavanje težine", kaže Goodson.

Uravnotežen pristup mogao bi uključivati ​​redovne kardiovaskularne vježbe, trening snage i davanje prioriteta zdravoj, održivoj ishrani koja osigurava potrebne hranjive tvari bez suvišnih kalorija.