Zdravstvene prednosti
13

Konzumiranje više ovih ugljikohidrata može zapravo smanjiti težinu

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako se ugljikohidrati često omalovažavaju, njihovo potpuno eliminiranje u većini slučajeva nije idealno za potpuno zdravlje.

Na kraju krajeva, istraživanja su pokazala da integralne žitarice mogu pružiti zaštitu od određenih bolesti i postoji dobar razlog zašto krompir i kalij počinju s istim slovom.

Sada, nova istraživanja sugeriraju da određena grupa ugljikohidrata zapravo može podržati napore za mršavljenje i osjetljivost na inzulin, pri čemu jedna posebna kategorija ovih ugljikohidrata pokazuje najveći utjecaj.

Jedna grupa ugljikohidrata za koju se vjeruje da pogoršava neke probleme povezane s crijevima i možda ometa gubitak težine poznata je kao FODMAP.

FODMAP je skraćenica za “fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole”, prema Klivlendskoj klinici — ali jednostavnije rečeno, FODMAP se opisuju kao hrana koja fermentira u debelom crijevu.

Klinika Klivlend objašnjava da hrana sa visokim sadržajem FODMAP-a uključuje karfiol, jabuke, grah, sočivo, pistacije, jogurt, bijeli luk i mnoge druge za koje se generalno smatra da su inače zdrave. Namirnice sa niskim sadržajem FODMAP-a sadrže sličnu nijansiranu listu, kao što su patlidžani, jaja, dinja i orasi, da spomenemo samo neke.

Dok neki stručnjaci savjetuju da osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) ili stomačnim problemima trebaju izbjegavati hranu s visokim sadržajem FODMAP-a, nova studija sugerira da to možda nije primjenjivo na one bez ovih kroničnih gastrointestinalnih bolesti. U stvari, tim medicinskih istraživača u Kini otkrio je da bi izbjegavanje ove hrane moglo biti greška, posebno za pojedince u stanju preddijabetesa, koji imaju problema s osjetljivošću na inzulin ili se suočavaju s problemima prekomjerne težine. To je zato što FODMAP grupa uključuje mnoge zdrave namirnice, od kojih su neke bogate korisnim vlaknima i probioticima koji mogu pomoći u promicanju mršavljenja.

Studija, objavljena u časopisu Nutrients 11. decembra 2023., istraživala je ulogu ovih namirnica kod osoba sa preddijabetesom.

Preddijabetes je stanje koje ukazuje na metaboličke i druge fiziološke promjene koje mogu dovesti do dijabetesa tipa 2. Suprotno uobičajenoj praksi izbjegavanja ove hrane, studija je sugerirala da bi osobe s predijabetičarima – populacija koja je u porastu širom svijeta – zapravo trebala razmotriti dodavanje određenih ugljikohidrata u svoju ishranu kako bi spriječili početak bolesti. Specifične namirnice uključene u FODMAP dijetu, koje su neki često izbjegavali, pokazale su potencijal za poboljšanje osjetljivosti na inzulin i toleranciju na glukozu, a istovremeno pomažu u gubitku težine.

U istraživanju je učestvovalo 177 učesnika prosječne starosti 60 godina. Dijagnostikovana im je poremećena tolerancija glukoze, što je pokazatelj preddijabetesa. Svi sudionici su inače bili relativno zdravi bez anamneze lijekova za dijabetes ili mršavljenja.

Koristeći trodnevni izvještaj o ishrani i druge metrike, istraživački tim je procijenio tipičan unos hrane ispitanika i povezao ga s njihovim tjelesnim sastavom, osjetljivošću na inzulin i drugim markerima.

Nalazi sugeriraju da bi osobe s predijabetičarima bez IBS-a ili probavnih problema trebale razmotriti uključivanje fermentabilnih ugljikohidrata u svoju ishranu. Oni s višim nivoima ovih ugljikohidrata općenito su imali niži indeks tjelesne mase (BMI) od onih koji su jeli niski FODMAP, a najjača korelacija između osjetljivosti na inzulin i gubitka težine bila je povezana sa specifičnom podskupinom FODMAP-a – naime, galaktooligosaharidima.