Koristite li zaslađivače?
46

Za dijabetes i gubitak kilograma: Da li je stevija dobra zamjena za šećer

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Stevija je vrlo popularan zaslađivač i mnogi je koriste za zamjenu za bijeli i smeđi rafinisani šećer. No, jeste li ikada zapitala koliko je ona zapravo zdravija alternativa šećeru?

Ovaj zaslađivač prvi put se pojavio na američkom tržištu, a mnogi ljudi bili su oduševljeni što imaju "prirodnu" zamjenu za šećer, koja ne sadrži kalorije, a pritom je bila mnogo slađa.

Ono što je zanimljivo jeste da je stevija često bila opcija dijabetičarima, a porastom broja oboljelih od dijabetesa, stevija je održala svoju popularnost. Prema istraživanju kompanije Nielsen, prodaja proizvoda koji sadrže steviju porasla za 16 posto od 2017. do 2018. godine.

Ona nastaje južnoameričke biljke Stevia rebaudiana. Biljka sadrži steviol glikozide koji se koriste kao zaslađivači. Stevia se može naći u pićima, desertima, pekarskim proizvodima, slatkišima, jogurtu i drugim sličnim proizvodima.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) steviju smatra "općenito priznatim sigurnim (GRAS) sastojkom". Ovo se ne odnosi na listove stevije i sirove ekstrakte stevije, koji nemaju odobrenje FDA za upotrebu u hrani.

Postojala je početna zabrinutost da bi stevija mogla povećati rizik od raka ili reproduktivnih problema na temelju studija na životinjama. Naime, nadzorna skupina Centar za nauku u javnom interesu (CSPI) predvodila je optužbu pozivajući FDA da zadrži status GRAS-a. Međutim sada, nakon više od 10 godina na tržištu, stevija je sigurna čak i prema CSPI standardima, iako grupa i dalje želi dodatna ispitivanja kako bi dodatno utvrdila njenu sigurnost.

Stevija ne podiže šećer u krvi. Ona je dobra i sigurna alternativa šećeru za pacijente s dijabetesom", objasnila je Leah Kaufman, registrovana dijetetičarka i certificirana edukatorica dijabetesa.

Postoje čak i neki dokazi koji upućuju na to da bi stevija mogla biti korisna više nego što biste očekivali od smanjenja unosa šećera.

U studiji iz 2017. godine u časopisu Nature Communications, istraživači sa Univerziteta Leuven u Belgiji pokazali su da stevija stimuliše protein koji je bitan za percepciju okusa i uključen je u otpuštanje inzulina nakon obroka. Hormon inzulin proizvodi vaša gušterača za regulisanje šećera u krvi.

American Diabetes Association i American Heart Association slažu se da stevija može biti korisna za osobe s dijabetesom ako je koriste u umjerenim količinama i ne nadoknađuju jedući dodatne kalorije kasnije. Prihvatljivi raspon dnevnog unosa od najviše 12 mg dnevno.

Stevija je dobra zamjena za redovno kaloričnu saharozu jer nema kalorija. Oni koji odluče zamijeniti šećer stevijom mogu imati koristi od ove alternative; međutim, gubitak težine nije zajamčen.