Riječ o izvještaju napisanom na 388 stranica koji je rezultat iscrpnog istraživačkog rada započetog prije dvije godine. Istraživanje je proveo odbor u sastavu od 50 naučnika, istraživača te poljoprivrednih i industrijskih stručnjaka.
Ovo istraživanje uključilo je i više od 900 studija i podataka u vezi s genetski modifikovanim usjevima u posljednjih 20 godina, odnosno od dana kada su prvi put uvedeni.
Oni navode kako su genetski usjevi sačuvali novac poljoprivrednika u Sjedinjenim Američkim Država, ali da generalno nisu doprinijeli povećanju prinosa. Oni su smanjili populaciju štetočina u određenim područjima poput srednjeg zapada, ali su povećali otpornost na herbicide. Dodaju i da ne postoje dokazi da su genetski usjevi i na koji način mogli utjecati na populaciju kraljevskih leptira.
Izvještaje "Genetski inženjering usjeva: Iskustva i perspektive" trebao je biti objektivan prikaz trenutnog stanja u sigurnosti ekoloških i socijalnih učinaka ovih sve popularnijih usjeve i hrane proizvedene od njih.
U njemu stoji kako nije pronađen nikakav podatak o dugoročnom povećanju određenih zdravstvenih problema nakon uvođenja genetski modifikovane hrane u 1990. godinama u SAD-u i Kanadi, te da ne postoji nikakav veći rizik za zdravlje ljudi koji koriste GE proizvode u poređenju sa konvencionalno uzgojenim.
Udruženja koja se bore protiv genetski modifikovanih usjeva kritizirala su izvještaj navodeći kako je evidentan utjecaj proizvođača na izvještaj.