Neizostavni dio iftara
2.8k

Anketa: Koja sarajevska pekara pravi najbolje somune za ramazan?

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Somun se poslužuje uz većinu jela tradicionalne bosanske kuhinje, a naročito je popularan tokom ramazana - najodabranijeg mjeseca u islamu.

Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Legenda kaže da je ova posebna vrsta hljeba nastala kada su osmanski vojnici pohodili Balkan. Njima je bilo potrebno pecivo koje se može brzo napraviti i napuniti različitim namirnicama.

On se danas najčešće jede uz ćevape. Naravno, također dobro ide uz druge vrste mesa. Postoji mnogo načina njegove pripreme. Neki kuhari ga posipaju ćurekotom, dok drugi u tijesto dodaju ulje. Istina, dodavanje ulja je postalo praksa u modernom vremenu.

U islamu se ćurekot smatra čudotvornom biljkom. Ebu Hurejra je prenio riječi poslanika Muhammeda: "Ćurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt."

Važno je napomenuti da stanovnici naše države naglašavaju razliku između somuna i lepinje. Somun je tanji, odnosno mekši i definitivno ukusniji. Podrazumijeva se da ga rado jedu i u regionu, naročito u Srbiji i Hrvatskoj.

Iako je za njegovu pripremu potrebno samo nekoliko sastojaka, tajna dobrog ukusa je u načinu pečenja. U pekarama se on pravi u pećima na drva jer se mora peći na visokim temperaturama. Koja sarajevska pekara, prema vašem mišljenju, pravi najbolje somune?