Želite zdraviju verziju somuna? Neizostavno pecivo ramazanske trpeze napravite bez brašna
Ramazanska trpeza gotovo je nezamisliva bez somuna, ali budući da je riječ o pecivu s običnim bijelim brašnom, ponekad je dobro imati i zdraviju alternativu.
Ramazanska trpeza gotovo je nezamisliva bez somuna, ali budući da je riječ o pecivu s običnim bijelim brašnom, ponekad je dobro imati i zdraviju alternativu.
Uskoro nam stiže ramazan, a mnogima su somuni nezaobilazni dio iftara. Uz pomoć ovog recepta ćete ga pripremiti na sarajevski način.
Taste Atlas objavio je listu najboljih peciva na svijetu prema ocjenama čitatelja, a u nju je uvršten i somun.
Gotovo je nemoguće zamisliti da tokom ramazana provedemo iftar bez somuna na svojoj trpezi. Ovu vrstu peciva zamamnog mirisa uglavnom jedemo uz topu, no rado ga kombinujemo i s ostalim jelima. Ovoga puta, pronašli smo sjajan recept ukoliko imate stari somun koji ne želite baciti.
Svaka porodica ima svoju priču. Satkanu od ljubavi i topline, uspona i padova, te prožetu tradicijom i običajima koji su se prenosili s koljena na koljeno. Takva je i ona porodice Poričanin, čiji miris peciva i somuna sada već cijelo stoljeće uljepšava starogradsku jezgru Sarajeva.
Somun se poslužuje uz većinu jela tradicionalne bosanske kuhinje, a naročito je popularan tokom ramazana - najodabranijeg mjeseca u islamu.
Dolaskom mjeseca ramazana na iftarskim trpezama je pored vrućih somuna nezamjenjivo još jedno tradicionalno jelo - topa. Stoga vam donosimo recept za ovo jednostavno jelo od mliječnih proizvoda, ali i recept za domaći somun koji možete napraviti u svom domu.
Zeničanin Hajrudin Šišić, na društvenim mrežama poznatiji kao Harry Cooper, odlučio je sa čitateljima portala Klix.ba podijeliti recept za pripremu somuna koji će se idealno uklopiti uz iftarski meni.
Prije nešto više od mjesec dana u dalekom Torontu u Kanadi otvorena je prva pekara u kojoj se prave pravi, tradicionalni sarajevski somuni. Vlasnici pekare Alen i Sanja Zukanović u razgovoru za Klix.ba kažu da su ljudi prezadovoljni i presretni što sada u pravom smislu te riječi njihovi sugrađani mogu uživati u ćevapima.
Svakog ramazana sarajevskim ulicama se širi miris somuna, a građani kažu da one prave znaju napraviti samo majstori svog zanata. Autentične sarajevske somune danas pravi tek nekoliko pekara, a jedna od najpoznatijih i najpopularnijih je pekara Poričanin koja tokom ramazana svakog dana proizvede oko 3.000 somuna.