Stiže nam ramazan: Pripremite sarajevske somune po originalnom receptu
Potrebno vam je: 800 grama brašna, 15 grama soli, 580 mililitara vode, 10 grama šećera, 10 grama suhog kvasca, sjemenke čurekota.
Priprema
U posudu naspite 580 mililitara vode i dodajte 10 grama suhog kvasca, 10 grama šećera i dvije velike kašike brašna (max. 40 g). Promiješajte i ostavite na 20 minuta.
U drugoj posudi pomiješajte 800 grama brašna i 15 grama soli i pripremimo mjesto u sredini za smjesu s kvascem. Smjesu s kvascem dojate u brašno i miješajte dok se ne sjedini.
Stavite tijesto u mikser na lagano miješanje otprilike pet minuta. Zatim prebacite na brzo miješanje na pet minuta. Time ćete dobiti tijesto koje se razvlači bez pucanja. Zatim ostavite tijesto u posudi na sat vremena.
Prekuhajte tijesto i ponovo ga ostavite u posudi na sat vremena. Izvadite tijesto na radnu površinu i podijelite ga na pet komada po 260 grama.
Ostavite somune još 20 minuta na radnoj površini. Prije pečenja ih poprskajte vodom i pospite sjemenkama ćurekota. prskamo vodom i posipamo ih sjemenkama čurekota. Pecite ih pet minuta na 260 stepeni. Prijatno!