BBC pisao o ćeteniji, čuvenom bosanskom desertu od šećera, brašna i limuna
Ćetenija je tradicionalni bosanski desert koji se pravi od šećera, brašna i limuna. Sastojci su jednostavni, ali proces izrade ćetenije nije. Naime, potrebno je šest ruku kako bi preko prženog bašna ispekli šećer pretvarajući ga u smjesu koja izgleda poput vune.
"Koordinirani timski rad je ključan jer je dovoljan jedan pogrešan potez da smjesa pukne", piše BBC.
Zbog toga su organizovana tradicionalna sijela na kojima bi i gosti sudjelovali u izradi ćetenije.
"Pjevalo bi se i plesalo. Drugi bi pravili ćetenije i jeli ih kada budu gotove. Sve uz mnogo zabave", prisjetila se Ahmedbegović.
Azemina Ahmedbegović danas živi u Gračanici. Tradicionalne običaje i pravljenje ćetenije u većini bh. domaćinstava zamijenili su televizija i internet, jer mnogi stanovnici ne znaju kako se pravi ćetenija. Upravo zbog toga je Ahmedbegović odlučila naučiti ih.
Proces pravljenja ćetenije može trajati satima, a kada se jedna osoba umori običaj je da je zamijeni druga. U međuvremenu, drugi gosti piju kafu i pjevaju tradicionalne bosanske pjesme. Kada je ćetenija gotova potrebno je da se ohladi, a nakon toga se reže i servira gostima. Ovaj ritual je Azemina Ahmedbegović prenijela na nove generacije, a nije dugo trebalo da kroz djelovanje Udruženja "Gračaničko keranje" postane javni događaj u Gračanici.
"Pravljenje ćetenije smo iz naših domova iznijeli na ulice", rekla je Ahmedbegović koja ne krije sreću što je uspjela održati ovu tradiciju.
BBC piše da sve više udruženja i organizacija širom BiH organizuje javne događaje u cilju prikazivanja načina na koji se pravi ova jednostavna, ali ukusna bosanska poslastica.