Ćetenija je nekad bila nezaobilazna na bosanskoj trpezi: Znate li kako se priprema
Ćetenija je stara bosanska slastica te iziskuje dug i mukotrpan proces pripreme.
Ćetenija je stara bosanska slastica te iziskuje dug i mukotrpan proces pripreme.
Federalna sanitarna inspekcija je na Graničnom prijelazu / Mjestu carinjenja Rajlovac - Sarajevo 23. decembra, zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 500 pakovanja ćetenije "Cotton Candy Pistachio" porijeklom iz Turske.
Tradicionalna bosanska kuhinja sačinjena je od jela koja zahtijevaju dug i mukotrpan proces pripreme. Takva je i ćetenija, tradicionalna poslastica, koja se danas sve rjeđe pravi.
Azemina Ahmedbegović ima 53 godine i voli zimu. Ne zbog hladnoće, već zbog toga što su tokom njenog odrastanja u Visokom zimi organizovani specijalni porodični događaji na kojima je pravljena ćetenija, piše britanski BBC.
Ćetenija predstavlja tradicionalno bosansko slatko jelo koje se obično pravi u zimskom periodu hladnih i dugih noći s obzirom na to da je za njeno spravljanje potrebna niska temperatura i duga noć za bosansko sijelo, razgovor i zasladu.
Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji sinoć je uz prisustvo velikog broja građana održana druga ćetenijada u općini Novi Grad Sarajevo, odnosno takmičenje u pravljenju tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice ćetenije.
Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji, u subotu 21. marta 2015. godine, održat će se ćetenijada. Riječ je o takmičenju u pravljenju ćetenije – tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice, koje organizira Udruženje građana "4T“ Tarevci - Modriča uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo.