Zimski specijaliteti
8

Bez stresa u kuhinji: Otkrijte nove Quick & Easy mješavine začina i besplatnu knjižicu recepata

Quick & Easy knjižica s receptima
Quick & Easy knjižica s receptima
Nove Quick & Easy mješavine začina koje su za kratko vrijeme postale omiljeni saveznici u kuhinji na susjednom tržištu, sada polako postaju glavni alat za ukusna jela u bosanskohercegovačkim porodicama.

Bez stresa i dugotrajnih priprema, uz Quick & Easy vaša jela će postati prave delicije, a dom će mirisati na domaća i svježa jela kojima niko neće moći odoljeti – a sve u samo pola sata.

Odmah osmislite agendu za naredne dane, jer ćete imati slobodnog vremena na pretek. Ne morate se stresirati oko toga koje jelo bi danas moglo biti na repertoaru, a da je pritom ukusno i zdravo i da svi ukućani budu zadovoljni. Tu je Kotányi besplatna knjižica recepata koja će biti vaš spas kada ostanete bez ideja.

Knjižica recepata nudi raznovrsna jela sa Quick & Easy mješavinama začina za grill, ćevapčiće, krompir, variva, povrće, svinjetinu, kotlete i piletinu. Jednostavno preuzmite svog magičnog Kotányi pomagača i neka vaša kuhinja postane vaša stress free zona.

Za vas smo izdvojili tri provjerena jela čija priprema će trajati 30 minuta sa Quick & Easy mješavinama začina koje su inače bez aditiva i bez konzervansa. Pomoći će vam da konačno više uživate u opuštenoj porodičnoj atmosferi uz fine obroke.

RECEPT: Brzo varivo od graha

Brzo varivo od graha
Brzo varivo od graha

Sastojci za osam porcija

Priprema

  • Krompir ogulite i narežite na 1x1 cm kockice. Ogulite mrkvu te ju narežite kao i celer na kolutiće širine 0,5 cm. Operite špinat i narezano povrće.

  • Zagrijte ulje u većem loncu i dodajte krompir, mrkvu i celer. Pržite povrće tri minute, dodajte koncentrat paradajza i Kotányi Quick & Easy mješavinu začina za varivo te pržite još dvije minute.

  • Ulijte dva litra kipuće vode i kuhajte 15 minuta. Ocijedite konzervu graha i dodajte u povrće, te nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite varivo s vatre, dodajte špinat i promiješajte.

  • Poslužite uz naribani parmezan i tostirani hljeb.

RECEPT: Piletina s porilukom i gljivama

Piletina s porilukom i gljivama
Piletina s porilukom i gljivama

Sastojci za četiri porcije

Priprema

  • Zakuhajte posoljenu vodu u većem loncu. Otkošteni pileći zabatak začinite Kotányi Quick & Easy mješavinom začina za piletinu. Na srednje jakoj vatri zagrijte veću tavu, dodajte maslinovo ulje i meso. Pecite piletinu četiri minute sa svake strane uz povremeno okretanje.

  • U međuvremenu nasjeckajte poriluk na tanke kolutiće te ih operite i ocijedite. Gljive nježno prebrišite papirnatim ubrusom i nasjeckajte na ploške.

  • Gotovo meso izvadite na tanjir i pokrijte folijom. U istu tavu u kojoj ste pekli meso dodajte maslac, poriluk i gljive te pirjajte pet minuta uz povremeno miješanje.

  • U tavu s porilukom i gljivama dodajte vino i začinite paprom te nastavite pirjati još dvije minute. Ulijte temeljac, vratite piletinu sa svim sokovima koje je pustila i kuhajte osam minuta povremeno okrećući piletinu.

  • U vodu koju ste zakuhali dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Kuhanu tjesteninu ocijedite i prebacite u zdjelu za serviranje.

  • U tavu s piletinom ulijte vrhnje za kuhanje te kuhajte još tri minute. Poslužite uz kuhanu tjesteninu i salatu po želji.

RECEPT: Kremasta palenta s pečenim povrćem, narom i feta sirom

Kremasta palenta s pečenim povrćem, narom i feta sirom
Kremasta palenta s pečenim povrćem, narom i feta sirom

Sastojci za četiri porcije

Za palentu:

Za pečeno povrće:

Dodatno:

  • 1/2 nara
  • 100 g feta sira

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Brokulu i cvjetaču operite i natrgajte na cvjetiće veličine 3 cm. Batat ogulite i narežite na kocke veličine 3x3 cm.

  • Prebacite povrće u zdjelu, prelijte maslinovim uljem i začinite Kotányi Quick & Easy mješavinom začina za povrće te dobro promiješajte.

  • Prebacite povrće na lim za pečenje i stavite u pećnicu. Pecite 10 minuta, promiješajte i nastavite peći još 10 minuta.

  • Dok se povrće peče pripremite palentu. Zakuhajte vodu, dodajte sol i smanjite vatru. Dodajte palentu u vodu, pojačajte vatru na srednje jaku i kuhajte pet minuta uz neprestano miješanje. Maknite s vatre, dodajte maslac i krem sir, promiješajte dok se ne sjedini i podijelite na četiri tanjira.

  • Pečeno povrće rasporedite na tanjire s palentom, posipajte narom i feta sirom te poslužite.

Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na linku.