Ćevapi na 5. mjestu najboljih svjetskih jela od mljevenog mesa, ocijenili i naše ćevabdžinice
RANKING UPDATE: https://t.co/zsLxPgcemr
— TasteAtlas (@TasteAtlas) October 20, 2022
Here is the world's ground meat dishes ranking, according to TasteAtlas audience ratings. Opinions? pic.twitter.com/VxTBTcYeju
Dalje, navode kako se ćevapi tradicionalno poslužuju stavljeni u mekani, blago zapečeni somun najčešće uz luk, dok neki preferiraju da ih jedu i uz kajmak, jogurt, ajran, ajvar i druge priloge.
Zanimljivo je da je na spomenutoj listi ćevape "prestigla" turska sarma, dok je na osmom mjestu pljeskavica iz Srbije.
Na popisu je čak osam jela od mljevenog mesa iz Turske, a tu su kebab, tri vrste dolmi, dvije vrste ćufti te punjeni patlidžan tzv. karniyarik. Prvo mjesto zauzelo je jelo "keema" iz Indije.
Spominje se i to gdje pojesti najbolje ćevape na svijetu (prema stručnjacima), a tu su se našle neke od poznatih čevabdžinica iz naše zemlje.
Prema njihovom popisu od ukupno deset lokacija, na prvom mjestu je ćevabdžinica Željo, na drugom Petica - Ferhatović, a na trećem ćevabdžinica Hari iz Travnika.
Tu se nalaze i još dvije ćevabdžinice iz Sarajeva - Hodžić i Kastel, dvije iz Mostara - Tima-Irma i Rota, kao i "Kod Muje" u Banjoj Luci. Na popis su uvršteni i restoran Limenka te pivnica Taverna, dvije lokacije u Tuzli gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi.
Kompletnu listu možete pronaći na sljedećem linku, na dnu stranice.
Inače, prema podacima ankete na portalu Klix.ba, čitatelji su odlučili kako su im najbolji sarajevski ćevapi u ćevabdžinici Željo. Nju slijede Zmaj, a zatim Petica.
U anketi je glasalo preko 42 hiljade ljudi.
Tajnu dobrih ćevapa svako čuva za sebe, kao što i svako ima svoju omiljenu lokaciju gdje ih jede. Međutim, bez obzira na to gdje ih birate jesti i kakvu vrstu ćevapa volite, ovo jelo je, nesumnjivo, uvijek dobar izbor.