Recept koji je podijelila Miroslava Bogdanovski, poznata široj javnosti po svom brendu Minjina kuhinjica, oduševio je sve one koji su napravili ovaj kolač, a ono što je pozitivno jeste da umjesto višanja možete staviti šumsko drugo voće.
Za patišpanj je potrebno 5 bjelanaca, 5 kašika šećera, 180 g mljevenih oraha, 22 kašike brašna i pola praška za pecivo.
Za fil vam je potrebno 5 žumanjaca, 350 g višanja, 1 puding od čokolade, 250 ml soka i vode i 200 g šećera.
Plazma fil: 400 g kisele pavlake 20 posto masnoće, 200 g šećera u prahu, 230 g mlevene plazme, 1 šlag krem (75 g) i 150 ml mlijeka
Osim ovih sastojaka potrebno vam je još 1 šlag krem (75 g), 150 ml mlijeka, 150 ml slatke pavlake, roze prehrambena boja i čokoladice kokos u listićima.
Patišpanj
Izmiksajte bjelanca sa postepenim dodavanjem šećera. Posebno sjedinite mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Dodajte u umućena bjelanca i varjačom lagano promiješajte. Sipajte u kalup veličine 26 cm. Pecite na 200 °C oko 15 minuta ili zavisno od vaše rerne.
Pečen patišpanja izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi, a onda ga prebacite na tacnu i stavite ponovo kalup/obruč i ako imate acetatnu foliju ili papir za pečenje da biste kasnije lakše izvadili iz kalupa.
Fil čoko-višnja
Višnje otopite, ako koristite zamrznute, i izmjerite tečnost koju su pustile. Dodajte vodu onoliko koliko je potrebno da dobijete ukupno 250 ml. Žumanca, puding od čokolade i 100 ml tečnosti sjedinite. Ostatak tečnosti i šećer stavite sa višnjama da se kuha oko 5 minuta. Nakon tog vremena dodajte žumanca i puding i na umjerenoj temperaturi skuhajte fil.
Odmah izručite preko patišpanja u kalupu i izravnajte. Pokrijte streč folijom i ostavite 30-45 minuta da se ohladi.
Sjedinite kiselu pavlaku i šećer u prahu, pa dodajte mljevenu plazmu. Posebno umutite šlag krem i hladno mlijeko, pa dodajte u fil sa plazmom. Sipajte preko čoko-višnja fila.
Ostavite u frižider da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
Krema
Izmiksajte šlag krem i hladno mlijeko. Dodajte boju i slatku pavlaku i sve miksajte do željene gustine. Premažite tortu i ukrasite po želji. Za ukrašavanje koristila sam After Eight čokoladice i kokos u listićima.