Idealan desert
2

Napravite jednostavnu tortu od čokolade i pistacija: Bez pečenja uz samo par sastojaka

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako tražite brz i jednostavan recept za desert, onda je čokoladna torta sa pistacijama pravi izbor. Ova torta ne sadrži brašno ni gluten, a sprema se uz samo par sastojaka.

Sastojci za podlogu za tortu:

-120 grama mljevenih pistacija -120 grama brašna od badema -60 grama kakao praha -50 grama javorovog sirupa -prstohvat soli

Sastojci za kremu:

-300 ml kokosovog vrhnja za šlag -300 grama tamne čokolade

-250 grama maslaca od pistacije -prstohvat soli -pistacije za ukrašavanje

Priprema:

Kalup za tortu prekrijte papirom za pečenje, a zatim u zdjeli promiješajte mljevene pistacije, brašno od badema, kako prah, so I javorov sirup. Smjesu ravnomjerno utisnite u kalup, a zatim preko podloge premažite maslac od pistacija. Kalup stavite u frižider na sat do dva.

Zagrijte kokosovo vrhnje, a zatim ga prelijte preko sitno nasjeckane tamne čokolade i pustite da odstoji minut do dva. Zatim miješajte dok se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete glatku kremu.

Ganache prelijte preko podloge i maslaca od pistacije i zatim sve vratite u frižider na oko četiri sata. Tortu ukrasite pistacijama i poslužite.