Njegova mekana, sočna tekstura osvojila je srca sladokusaca širom svijeta. On se danas može pronaći u raznim varijacijama, ali je po mišljenju Pinterest korisnica recept s Bake or Break stranice jedan od najboljih.
Sastojci:
Za brownie:
1 šoljica neslanog maslaca (plus maslac za premaz posude za pečenje)
90 g čokolade (nasjeckane)
1 šoljica kristal šećera
½ šoljice kakao praha
½ šoljice smekšanog mascarpone sira
3 veća jajeta (sobna temperatura)
2 kašičice ekstrakta vanilije
½ šoljice brašna
¼ kašičice soli
Za glazuru:
180 g čokolade
6 kašika slatkog vrhnja
3 kašike neslanog maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stepeni. Namažite četvrtastu staklenu posudu veličine 20 cm (8 inča) i ostavite ju sa strane. U slučaju da ne koristite staklenu posudu, možete običnu posudu obložiti papirom za pečenje i tako peći.
Pomiješajte maslac i čokoladu, pa ih otopite na srednjoj vatri. Prosijte šećer i kakao prah, pa mješavinu dodajte u čokoladu i maslac. Zatim u smjesu umiješajte mascarpone sir, jaja i ekstrakt vanilije sve dok se smjesa ne sjedini. Nikako nemojte koristiti mikser, dakle sastojke sjedinite ručnom pjenjačom.
Stavite smjesu u posudu za pečenje i izravnajte je. Pecite 45-50 minuta ili sve dok vam čačkalica iz kolača ne izađe čista. Kako bi pravilno proveli test s čačkalicom, uvijek je zabodite na sredinu kolača, taj dio je najmjerodavniji pokazatelj.
Ostavite kolač da se hladi.
Priprema glazure:
Stavite nasjeckanu čokoladu u malu posudu i ostavite sa strane.
Uzmite malu zdjelu. Ugrijte maslac i slatko vrhnje na srednjoj temperaturi, miješajte cijelo vrijeme. Kada je smjesa skoro gotova, preko nje stavite čokoladu. Ostavite stajati 30 sekundi, zatim miješajte dok se ne sjedini.
Stavite glazuru preko ohlađenog kolača i ravnomjerno je namažite. Pričekajte da se glazura stvrdne, prije nego što počnete rezati kolač.
Ako ne možete čekati, slobodno stavite kolač u hladnjak kako biste ubrzali ovaj proces.
Narežite i poslužite.
Prijatno!