Mesni specijalitet kao jedna od najprepoznatljivijih gastro delicija u Bosni i Hercegovini naročita je posebnost Sarajeva. Proći Baščaršijom, a ne probati ćevape dok vas mami njihov miris je teško odoljeti.
I svako ima svoju omiljenu destinaciju i svoj ritual. Međutim, bez obzira na to da li volite tzv. peticu ili desetku, s lukom ili bez, s kajmakom ili bez, u cijeli ili u pola somuna, ćevapi su uvijek dobar izbor.
Ćevapi su i inspiracija pa i tema filmskih priča koje govore o duhu jednog grada, o običajima i svemu onome što vraća osmijeh na lice.
Svako će pronaći svoju lokaciju, u zavisnosti od toga da li ste turista ili domicilni stanovnik. Da li tražite i dobru lokaciju za fotografisanje ili vam isključivo trebaju mir i dobra porcija ćevapa po vašem ukusu.
Bez obzira na to da li ste gladni ili ne, ako vam neko predloži ćevape, vjerovatno ćete razmisliti, jer ćevapi su ćevapi, a tajnu dobrih ćevapa svako čuva za sebe.
Naravno, odlične ćevape vjerovatno ćete pojesti i u Travniku ili Banjoj Luci ili nekom drugom gradu. Ipak, u ovom slučaju odlučili smo vas pitati za one sarajevske.