Hladni smoothie tokom jeseni i zime zamijenite toplom kašom od tikve
Umjesto žitarica, ovaj put napravimo kašu od tikve koja će sigurno biti na vašem meniju duži period, piše Ševala Hodžić koja na svom Instagramu profilu lala_food_land redovno postavlja recepte za zdravu i ukusnu hranu.
Sastojci:
½ manje hokaido tikve 1+ ½ šolja bademovog mlijeka 1 čajna kašika cimeta ½ banane 1 čajna kašika chia sjemenki 1 šolja zaleđenih borovnica (ili bilo koje drugo voće) 2 supene kašike sjemenki konoplje 1 supena kašika putera od indijskog oraha (ili bilo kojeg drugog putera od orašastih plodova)
Na blagu temperaturu mlijeko zajedno s izrezanom bananom i cimetom staviti da proključa. Nakon što je mlijeko proključalo dodati izrezanu hokaido tikvu. Cijela smjesa neka se kuha 20-ak minuta. Nakon 10 minuta kuhanja dodati chia sjemenke i pustiti još 10 minuta da se smjesa kuha. U vrelu smjesu dodati borovnice, sjemenke konoplje i puter.