Višestruka korist
4

Sezona je tikve: Evo zašto biste je trebali jesti i kako to utječe na organizam

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Tikve su biljke koja pripadaju porodici krastavaca, mogu se spremati na različite načine, a tokom jeseni ih možete pronaći na svakom koraku. Iako se tikve često smatraju povrćem i koriste se kao povrće u kuhinji, one su zapravo voće koje na više načina pomaže vašem organizmu.

Tikve su poznate po svojoj raznovrsnoj upotrebi, od supa i salata do konzervi i pita, a pune su vitamina, minerala i antioksidansa , što ih čini hranjivim dodatkom svakoj ishrani, navodi Health.

Jedenje ove ukusne hrane može učiniti mnogo toga dobrog za vaše zdravlje i dobrobit, a ovo su neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti koje nosi:

Podržava zdravlje crijeva - Vlakna su ključni nutrijent koji podržava zdravlje crijeva regulacijom crijevne mikrobiote i pomaže u promicanju redovnog pražnjenja crijeva. Jedna šolja pirea od tikve u konzervi ima 7 grama vlakana. Neki podaci pokazuju da kora sadrži polisaharide netopive u alkoholu, koji imaju tendenciju smanjenja žučne kiseline.

Može smanjiti rizik od razvoja određenih karcinoma - Budući da je razvoj određenih karcinoma povezan s povećanim oksidativnim stresom, preporučuje se ishrana bogata antioksidansima kako bi se smanjio rizik. Tikva je istraživana zbog svojih antikancerogenih svojstava, dijelom zbog bogatog sadržaja antioksidansa. Prijavljeno je da je rizik od nekoliko vrsta raka, poput raka dojke, rektuma i pluća, manji među onima koji konzumiraju više sjemenki tikve.

Unapređuje imunitet - Tikva je prirodni izvor mnogih nutrijenata koji podržavaju imunitet, uključujući vitamin , cink i selen. Budući da pravilna hidratacija može uticati i na zdravlje imuniteta, činjenica da se bundeva sastoji od otprilike 90 posto vode pomaže da se istakne još jedan razlog zašto ova hrana može biti važan dio prehrane koja podržava imunitet.

Konačno, budući da se 70 posto našeg imunološkog sistema nalazi u našim crijevima, podržavanje zdravlja crijeva jedenjem hrane s vlaknima, poput bundeve, također može utjecati na naše imunološko zdravlje.

Može pomoći pri mršavljenju - Podaci dosljedno pokazuju da je povećana konzumacija voća i povrća bez škroba povezana s gubitkom težine. Uključivanje tikve u vašu ishranu je jednostavan način da u svoju prehranu uključite više takvih namirnica. Jedna šolja sirove tikve narezane na kockice sadrži vrlo malo kalorija – oko 30 kalorija po šoljici. Ustvari, vlakna koja se nalaze u bundevi mogu takođe pomoći u kontroli težine, jer se pokazalo da ovaj nutrijent podržava sitost.

Dobra je za zdravlje očiju - Tikva je prepuna vitamina A koji podržava zdravlje očiju i karotenoida luteina i zeaksantina. Lutein i zeaksantin su jedini dijetalni karotenoidi koji se akumuliraju u retini, posebno makuli i nazivaju se makularni pigmenti. Pokazalo se da konzumacija ovih karotenoida smanjuje rizik od razvoja makularne degeneracije.

Podržava zdrav krvni pritisak - Tikva je prirodni izvor mnogih nutrijenata koji podržavaju zdravlje srca, uključujući kalijum, kalcijum i magnezijum. Ova tri hranjiva sastojka su naglašena u Dijetalnom pristupu zaustavljanju hipertenzije (DASH dijeta), dijeti koja pomaže ljudima da upravljaju krvnim pritiskom uz pomoć ishrane.

Tikva je takođe ukusna hrana koja sadrži malo natrijuma, što je još jedan aspekt ove hrane koji može biti od koristi za zdrav krvni pritisak .