Iako djeluju slično, sladoled i gelato nisu ista ledena poslastica
Jedna od razlika je temperatura prilikom posluživanja pa se tako gelato servira topliji nego sladoled te mu je odmah tako tekstura kremastija i brže se topi u ustima čime do izražaja dolaze arome.
Vraćajući se nazad u historiju, važno je istaći da se gelato pojavio za vrijeme reneanse kada je alhemičar Cosimo Ruggieri stvorio prvi njegov okus zvani "fior di latte", na dvorcu porodice Medici u Firenci.
Sicilijanac Francesco Procopio Cuto učinio je ovu poslasticu dostupnom javnosti kada je otvorio Cafe Le Proscope u Parizu 1686. godine.
Tradicionalni okusi gelata uključuju vaniliju, čokoladu, jagodu, lješnjak, limun, malinu i breskvu. Vremenom su se razvili i moderniji okusi poput ananasa, tiramisua, banane, manga, jogurta, stracciatelle, zabajonea i amarene.
"Postoji nekoliko glavnih razlika između italijanskog gelata i američkog sladoleda. Prva velika razlika su sastojci gelata koji se obično pravi od mlijeka, vrhnja i nekoliko žumanjaka, ovisno o tome koji se okus proizvodi. Sastojci gelata u sicilijanskom stilu uključuju vodu, vrhnje, malo mlijeka i nekoliko žumanjaka. Međutim, američki sladoled uglavnom je jednak u dijelovima teškog vrhnja, punomasnog mlijeka i puno žumanjaka", naveo je Morgan Morano, izvršni direktor i osnivač Morano Gelato Inc., male kompanije sa sjedištem u Novoj Engleskoj koja proizvodi autentični italijanski gelato.
Kako je dalje pojasnio, razlika između gelata i sladoleda je i ta što je gelato gušći. Dok sladoled može imati 50 posto ili više zraka, gelato ga ima 20 do 30 posto, piše Reader's Digest.
"Također, postoji još jedna razlika, a to je temperatura prilikom serviranja. Gelato se poslužuje topliji nego sladoled. Toplija temperatura pojačava kremastu teksturu gelata i ističe arome, jer se brže tope u ustima", dodao je Morano.